Sentralbanker dumper amerikansk gjeld i rekordfart

Samtidig som rentene på amerikanske statobligasjoner har falt til rekordlave nivåer, ser vi det største nedsalget i amerikansk gjeld siden 1978, ifølge tall fra det amerikanske finansdepartementet.

RENTEFALL: De siste 10 årene har renten på amerikanske statsobligasjoner falt 66 prosent til nåværende rekordlave 1,58 prosent.
Publisert: Publisert:

I løpet av årets seks første måneder solgte flere sentralbanker amerikanske statsobligasjoner for netto 192 milliarder dollar, tilsvarende 1,57 tusen milliarder kroner.

Det betyr at salgstakten er mer enn doblet sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, da sentralbankene globalt solgte amerikansk gjeld for netto 83 milliarder dollar. Det skriver CNN.

Kina, Japan, Frankrike, Brasil og Colombia leder an i flokken av land som dumper amerikansk gjeld.

Les også

Disse grafene spår dårlig nytt for britisk økonomi

Oljefondet kan bli påført kurstap

Det norske Oljefondet opplyste på en pressekonferanse onsdag at amerikanske statsobligasjoner utgjør den aller største obligasjonsbeholdningeni statsobligasjonsporteføljen.

Ved utgangen av første halvår eide det Oljefondet slike obligasjoner for 564,9 milliarder kroner.
I markedet spekuleres det nå i når den amerikanske sentralbanken kommer til å øke sine styringsrenter.

Skjer det, vil det normale være at rentene på statsobligasjoner stiger og påfører Oljefondet er kurstap.

Les også

Britisk statsgjeld selges med negativ avkastning

Sikkert

Amerikanske statsobligasjoner er ansett som en av de sikreste eiendelene i verden. Mange land holder sine kontantbeholdningen i amerikanske statsobligasjoner.

Mange land har valgt å selge sine beholdninger av amerikanske statsobligasjoner, slik at de kan få penger til å hjelpe støtte opp sine valutaer dersom de mister verdi.

Samtidig som sentralbanker selger seg ned i amerikanske statsobligasjoner har privat etterspørsel etter slike obligasjoner gått til himmels.

Etterspørselen er så stor at USA kan betale historisk lave renter til de som kjøper amerikanske statsobligasjoner.

Renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner falt til rekordlave 1,34 prosent i begynnelsen av juli. Siden har renten på obligasjonene økt noe til nåværende 1,58 prosent.

Les også

Tror rentebunnen er nådd

Les også

– Langt fra positivt

Les også

– Har vært overraskende skuddredd

Publisert:

Her kan du lese mer om