LEVERES PÅ DØRA? Skal øl kunne leveres på døra? Og hvem skal bestemme dette, nasjonale eller lokale myndigheter?

Gorm Kallestad

Hjemlevering av varer skal ikke bestemmes av postnummeret

Frp reagerer på at noen kommuner tillater hjemlevering av alkohol, mens andre ikke gjør det. De foreslår en nasjonal alkoholbevilling.

 • Silje Hjemdal
  Silje Hjemdal
  Stortingsrepresentant, og fraksjonsleder i familie- og kulturfraksjonen til Frp
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I den siste tiden har mange bedrifter hevet seg rundt for å gjøre det beste ut av situasjonen verden og nasjonen står overfor.

Koronakrisen gir store økonomiske konsekvenser både for staten og de mange tusen bedriften som levere varer og tjenester hver eneste dag. Det er nå man må gjøre alt i sin makt for at de bedriftene som klarer å stå på egne bein faktisk får muligheten til det.

Lest denne? Oslo kommune vil tillate take away ølservering

Av de bedriftene som har gjort grep for å bedre økonomien og leverer varer til forbrukerne er 7 fjell og Gulating ølutsalg, for å nevne noen. Disse har omstilt seg fra å kun selge varer over disk til å levere varene hjem til folk. Dette har gjort at mange av disse nisjebutikkene overlever, og ikke minst mikrobryggerier over hele landet som leverer til Gulating.

Problemet med dette er at om du har mulighet eller ikke til å få alkoholvarer levert hjem bestemmes i dag av postnummeret.

Det er kommunene som i dag bestemmer om det skal tillates for hjemlevering av alkoholholdige varer. Kolonial.no har egen oversikt hvor forbrukerne kan sjekke om det er mulig å få levert varer hjem til seg. Dette er i utgangspunktet fra før en uheldig ordning. Men i krisen vi står midt i gjør det enda verre. Hjemlevering av alkoholholdige varer bør tillates uavhengig av hvor i landet man bor.

Les også: Coronakrise for bryggeriene - salget 38 prosent ned i mars

En undersøkelse blant Bryggeriforeningens medlemmer viser at 7 av 10 mener at situasjonen er virksomhetskritisk eller alvorlig. Da er det viktig at forholdene legges best mulig til rette for bryggerienes muligheter for verdiskaping. Netthandelsbevillinger for salg av øl bør være nasjonale, og vil være et godt tiltak for å holde liv i floraen av håndverksbryggerier.

En nasjonal alkoholbevilling vil gi en tryggere og mer effektiv ordning som sparer ressurser for både kommuner og næringsliv.

Les også: Trønderkommuner tillater hjemlevering av øl

I denne krisen bør man nå gjøre forenklinger i alkohollovgivningen slik at det gjelder samme regler for hjemlevering i hele landet. For Fremskrittspartiet er det viktig å stå på næringslivets side og sikre at flest mulig klarer seg. Men også det helsefaglige, vi vil ikke at folk skal samles, derfor bør varer i størst mulig grad kunne leveres hjem til folk.

I denne krisen bør man nå gjøre forenklinger i alkohollovgivningen slik at det gjelder samme regler for hjemlevering i hele landet

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Hjemlevering
 4. Gulating
 5. Øl
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dyremat på døren: Omsetningen steg 350 prosent etter virusutbruddet

 2. Enighet om lokale karanteneregler

 3. Nye NHO-tall: Nå sliter tre av ti med å betale regninger

 4. Annonsørinnhold

 5. NHO: Krever nye kompensasjonstiltak inn i 2021

 6. Start forberedelsene før jul