PÅ NAV ELLER I ARBEID? I januar overtok Iselin Nybø posten som næringsminister fra Torbjørn Røe Isaksen, som ble arbeids- og sosialminister. Målet bør være at færrest mulig blir brukere hos sistnevnte, mener E24s redaktør. Bildet er for øvrig fra sist gang Nybø overtok Røe Isaksens statsrådspost som kunnskapsminister i januar 2018. I midten nåværende finansminister Jan Tore Sanner.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vi bruker milliarder på dem som stenger ned. Hva med de som prøver å holde hjulene i gang?

UKESLUTT: Regjeringens mange tiltakspakker begynner å hjelpe for bedrifter som må stenge. Men de som prøver å drive videre under krisen, blir i verste fall «straffet» for det. 

 • Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

201 milliarder kroner. Det er det beste anslaget vi har så langt på hvor mye tiltakene under coronakrisen vil svekke statsbudsjettet med.

Siden regjeringen vedtok mer eller mindre lockdown for tre uker siden har tiltakene blitt mange, dyre og gradvis bedre. Særlig den siste kontantstøtten kan bli viktig for de mange som har stengt dørene, permittert ansatte og står helt uten inntekter. 

Men det er fortsatt ett stort problem med de fleste av tiltakene: 

De retter seg mot dem stenger dørene. Enten fordi de er pålagt å stenge, eller fordi det blir eneste utvei. 

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

TO TILLITSVALGTE I Teknisk Ukeblad beskriver problemstillingen godt i et innlegg på Medier24: Hvorfor skal Nav betalte permitterte journalister for å ikke jobbe – i stedet for at staten bidrar til å holde dem i arbeid?, spør Sarah Gerhardsen og Tuva Strøm Johannessen.

Mens noen bransjer opplever null etterspørsel, er det motsatt for mediene. Eksplosiv trafikkvekst og nye abonnenter. Problemet er at annonseinntektene nærmest er borte over natten. 

I krisetider som dette er journalisters oppgave viktigere enn noen gang. Likevel har en rekke mediehus valgt å permittere. Fordi de ikke har noe valg. 

MEDIENES UTFORDRINGER VAR tema i Dagsnytt 18 fredag. Der leverte kulturminister Abid Raja det som nok er regjeringens dårligste debatt på lenge. 

Aps mediepolitiske talsmann Trond Giske viste hvordan Telemarksavisa kan tape over 2 millioner kroner i annonseinntekter hver måned. Regjeringens kompensasjonsordning for faste kostnader ville gitt mediehuset 29.000 kroner i tilskudd, ifølge beregningen fra Mediebedriftenes Landsforening.

– Simple poenger fra Giske. Dette har jeg ikke tid til å svare på, svarte Raja. Svaret var så dårlig at det er absurd. 

Problemet er at mediebransjen har ikke tid til å vente på kulturministeren. 

GRÜNDER OG INVESTOR Even Aas-Eng er blant dem som i det lengste unngår å permittere. Mediebedriftene i minikonsernet Venture Factory kunne lagt seg bakpå, stengt dørene og permittert flest mulig. I stedet har Filter Nyheter lansert papiravis (!), Filter Film & TV har gjenoppstått og Natt&Dag har blitt konsertarrangør. 

– I snart fem dager har mine kolleger og jeg jobbet døgnet rundt med å prøve å finne inntekter som kan erstatte bortfallet vi vet er nødt til å komme. Vårt felles mål er krystallklart: Ingen skal permitteres, skrev Aas-Eng på Dagbladet allerede 15. mars. 

SIDEN HAR OGSÅ Natt&Dag gått til permitteringer. Men selskapene har jobbet knallhardt for å holde omsetningen oppe. 

Resultatet? De faller trolig utenfor regjeringens kompensasjonsordning. 

Det paradoksale i dette er at Even Aas-Eng og hans selskaper på kort sikt kanskje ville kommet bedre ut ved å permittere mange, tape enda mer av inntektene og så søke kompensasjon for faste kostnader. 

Det viser hvor absurd tiltakene kan slå ut. For er det noe samfunnet trenger, så er det at så mange som mulig holder hjulene i gang.

Jo kaldere motoren blir, desto tyngre blir det å starte den opp igjen. 400.000 helt eller delvis arbeidsledige og permitterte bærer bud om at dette blir blytungt.

HELE 51 MILLIARDER kroner vil dagpengeutbetalingene øke som følge av coronakrisen, anslår Finansdepartementet. 

Det er enorme tall. Og for mange er permitteringer eneste og riktige utvei. 

Men ikke for mediebransjen. Ikke for startups og gründere som risikerer å miste momentum. Ikke for de mange andre selskaper og bransjer som fortsatt har arbeidsoppgaver å gå til, men har mistet store inntekter. 

FOR ALLE DISSE vil det beste svaret være et annet. 

Og regjeringen må nok en gang tåle å høre at vi bør se til Danmark. Et av tiltakene fra danske myndigheter er et spleiselag for å holde flest mulig i arbeid, i bedrifter som ellers vurderer oppsigelser og permitteringer: 

Staten betaler mellom 75 og 90 prosent i lønnstilskudd, arbeidsgiver betaler resten – og de ansatte gir avkall på fem feriedager. 

EN SLIK ORDNING vil ikke bare være bra for den enkelte bedrift og arbeidstager. Den vil være enda bedre for samfunnet. Hver krone vi klarer å flytte fra permitteringer og stans til verdiskaping og arbeid er uvurderlig. Målet bør være at flest mulig skal forbli i jobb, ikke sende flest mulig på Nav.

En midlertidig ordning for lønnstilskudd må selvsagt tilpasses norske forhold.

Et naturlig første steg er ytterligere kutt i arbeidsgiveravgiften.

OG DETTE BØR være den neste store oppgaven på regjeringens bord. 

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kommentar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nybø og Sanners siste sjanse til å vise at de forstår alvoret for næringslivet

 2. Regjeringen vil forlenge permitteringsperioden ut oktober

 3. Ny forskning: To av tre ble permittert fra bransjer som ikke var pålagt å stenge

 4. Annonsørinnhold

 5. Hotelldirektør skuffet over krisetiltakene: – Bunnen har ramlet ut av bunnen

 6. Mener bedriftene bør kompenseres: – Når staten stenger ned, må staten ta konsekvensene