SSB tror rentetoppen er nådd

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror ikke lenger på flere norske rentehevinger – det kan til og med komme rentekutt. Handelskrig og usikkerhet rundt utfallet av brexit, fører til at byrået nå tror at verdensøkonomien er på vei inn i lavkonjunktur.

SSB-PROGNOSER: SSB-forsker Thomas von Brasch presenterer nye økonomiske prognoser torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) legger torsdag fram nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

– Pilene peker fortsatt opp for norsk økonomi, men vi står overfor et taktskifte som sannsynligvis inntreffer fra neste år, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

I byråets forrige prognoser fra juni, lød renteprognosen på ytterligere tre rentehevinger innen utgangen av 2022. Det inkluderte rentehoppet på 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent som kom i juni.

Nå venter SSB ikke flere hevinger. Hovedgrunnen til det er svakere utsikter internasjonalt. SSB peker både på redusert sjanse for en løsning på handelskrigen mellom USA og Kina, og økt sjanse for brexit uten avtale.

Norges Banks neste rentemøte er 19. september. Sentralbanken varslet før sommeren at renten sannsynligvis ville heves på dette møtet.

Etter forverringen av handelskrigen de siste månedene og med uro rundt brexit, innrømmet sentralbanksjef Øystein Olsen i august at usikkerheten har økt. Nå tror stadig flere økonomer at rentetoppen allerede er nådd.

Usikkerheten har samtidig gitt en risikofrykt som har svekket den norske kronen markant. Det gir en viss støtdemper for norsk økonomi. En betydelig svakere krone enn Norges Bank har lagt til grunn, gjør det også lettere for sentralbanken å heve styringsrenten.

Les på E24+

Derfor faller kronen nå

Kronekursen er en joker

Troen på at renten i Norge holdes uendret, hviler på en antagelse om at den historisk svake kronekursen blir liggende på dagens nivå.

– Rentetoppen er trolig nådd, men det er en joker her, og det er kronekursen, sier von Brasch.

Hvis kronekursen derimot skulle styrke seg fremover, utelukker ikke SSB at Norges Bank kutter renten.

– Sterkere krone kan virkelig trigge rentekutt fra Norges Bank og jeg tror ikke det er mye kronestyrking som skal til, sier SSB-forsker Roger Hammersland til E24.

Det er ikke bare en sterkere norsk krone som kan føre til rentekutt.

– Hvis det går så dårlig i internasjonal økonomi som vi ser for oss, og spesielt hvis det rammer den norske økonomien hardere enn vi har anslått, så kan det også føre til rentekutt, sier Hammersland.

Beskjeden boligprisvekst

Selv om renten forblir uendret på dagens nivå, spår ikke SSB noe boligfest fremover.

– Vi venter en moderat boligprisvekst i årene fremover, og det blir spennende å se effektene av gjeldsregisteret, sier von Brasch.

Både begrenset lønnsvekst og høyere realrente etter skatt som følge av økt inflasjon legger en demper på boligprisveksten, tror SSB.

SSBs nye prognoser:

Tysk resesjon

SSB har kuttet kraftig i sine prognoser for internasjonal økonomi.

– Både forverring i handelskrigen og usikkerhet rundt brexit bidrar negativt. I tillegg er det utsikter til svakere vekst både i OECD og i fremvoksende økonomier, sier Hammersland.

Forskeren regner også med at Tyskland allerede er i resesjon. Den tyske økonomien, som er svært avhengig av eksport, er både rammet av brexit-uro og en kraftig svekket bilindustri, som SSB ikke tror bedrer seg med det første.

Byrået tror imidlertid ikke at brexit vil ramme den norske økonomien i stor grad: – Effekten vil være begrenset, sier Hammersland, og påpeker at det allerede er inngått mange avtaler for å sikre norsk handel med Storbritannia.

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Les også

Økonomer tror dypere minusrenter er på vei i Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statistisk sentralbyrå
 2. Norges Bank
 3. Rentemøte Norges Bank
 4. Rente
 5. Kronekurs

Flere artikler

 1. SSB spår boligprisvekst på ni prosent i år

 2. SSB: Oppturen i norsk økonomi nærmer seg slutten

 3. Norges Bank holder renten uendret på 1,5 prosent

 4. SSB venter knallsterk opptur: Frykter ikke inflasjonsspøkelset

 5. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro