Regjeringen venter enda kraftigere brems

Aktiviteten i norsk økonomi vil falle to prosent i år, ifølge regjeringen. Anslaget var én prosent for en uke siden

Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg.
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norges økonomi rammes hardt av tiltak for å bekjempe coronaviruset, samtidig som oljeprisen er lav. Nå tror regjeringen fallet i økonomien blir dobbelt så stort som for en uke siden.

Finansdepartementet anslår at aktiviteten i den norske fastlandsøkonomien vil falle to prosent i år, en dramatisk forverring fra en anslått nedgang på én prosent for en uke siden.

Årsakene til at anslagene justeres ned er blant annet at det er stor usikkerhet rundt hvordan aktiviteten i økonomien vil utvikle seg og at tilbakeslaget internasjonalt ventes å bli større. Det er i tillegg ventet at krisetiltakene vil ramme økonomien i lang tid fremover, også etter at tiltakene mykes opp.

– Selv om anslagene er svært usikre, er det ingen tvil om at norsk økonomi er hardt rammet. Det understreker viktigheten av at vi på kort tid har fått på plass kraftfulle økonomiske tiltak, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Les også

Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

Koster 310 milliarder

Den økonomiske aktiviteten i Norge kan falle mindre, men også mer, avhengig av hvor lenge den akutte corona-situasjonen varer. Regjeringen peker på at fallet kan bli alt fra halvannen til syv prosent i år.

Samtidig øker statens kostnader som følge av de store tiltakene for å hjelpe næringslivet.

Finansdepartementet tror nå tiltakene vil koste 310 milliarder kroner, opp fra et anslag 280 milliarder i forrige uke. Det er summen som skal gjøre opp for tapte inntekter og tilføre kontanter til hardt rammede bedrifter og husholdninger.

– Vi må gjøre det vi kan for at flest mulig bedrifter kommer seg gjennom dette, slik at de mange som nå er permitterte har en jobb å gå til når vi har tatt hverdagen tilbake, sier Sanner.

Svekker budsjettet

Statsbudsjettet får et større underskudd, samtidig som selskapene får mer krisehjelp fra staten.

Forrige fredag sa regjeringen at den ville øke det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet med rundt 111 milliarder kroner etter de tiltakene som da var lagt frem.

Nå er dette underskuddet økt med mer enn 135 milliarder kroner. Dette er fordelt på økonomiske tiltak som gir utgifter på 75 milliarder kroner, og på kraftig økt antall permitterte og sykemeldte, som øker utgiftene med 60 milliarder.

Oljekorrigert underskudd var opprinnelig oppgitt til 241 milliarder kroner i statsbudsjettet som ble lagt frem i oktober, og med de nye utgiftene blir det oljekorrigerte underskuddet økt til 376 milliarder kroner.

Nye tiltak

Regjeringen har holdt to pressekonferanser om næringslivet og økonomien fredag.

På morgenkvisten varslet finansminister Sanner at staten vil dekke selskapers husleie, forsikringer og andre faste kostnader på 10–20 milliarder kroner i måneden.

Deretter var det duket for en ny pressekonferanse, der blant andre statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø var til stede.

De orienterte om flere tiltak, blant annet en pakke på nærmere fem milliarder kroner, der halvparten går til gründere og vekstbedrifter.

– Mange gründere er i en sårbar fase idet de bygger opp en bedrift. Vi har derfor satt sammen en pakke med ulike typer tiltak rettet spesifikt mot gründere og vekstbedrifter, som også stimulerer til vekst i tiden fremover, sier næringsminister Iselin Nybø.

Største tiltak i fredstid

Det er nå over to uker siden regjeringen varslet de mest inngripende tiltakene i fredstid. Blant de rammede i næringslivet er frisører, hudpleiere, treningssentre, svømmehaller, som alle har måttet lukke dørene.

Fly- og cruiseselskaper er også direkte rammet etter at passasjertrafikken i praksis er blitt stanset ved alle flyplasser og havner i Norge.

Fra før har regjeringen tatt grep som endringer i permitteringsreglene, kutt i avgifter, garantier til luftfarten og 100 milliarder kroner til kriserammede bedrifter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Regjeringen

Flere artikler

 1. – Viser bare hvor dramatisk dette har blitt

 2. TV: Regjeringen legger frem tiltakspakke

 3. Nær fem milliarder i ny gründerpakke

 4. Regjeringen jobber med tre ulike coronatiltak

 5. Dette er regjeringens nye krisepakke