KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen

Først søndag blir det et nytt budsjettmøte mellom Høyre/Frp-regjeringen og KrF og Venstre. KrFs leder oppfordrer de blå partiene til å bruke pausen godt.

KREVENDE: Krf-leder Knut Arild Hareide sier at budsjettforhandlingene er mer krevende enn han hadde trodd.

Fredrik Varfjell
  • NTB
Publisert: Publisert:– Jeg hadde ønsket å ha en ferdig avtale fredag. Jeg tror alle fire hadde tjent på det, men nå må vi bruke den tida som er nødvendig, sier Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Knut Arild Hareide til NTB.

– Det er også et tydelig signal til regjeringspartiene om at de må gjøre en betydelig jobb for å komme oss i møte, legger han til.

Hareides kollega i Venstre, Trine Skei Grande, sier de fire partiene nå innser at de ikke rakk fristen.

– Vi må jobbe både med å få penger på bordet som vi kan omdisponere på en klok måte, og vi må se på hvilke prioriteringer vi har innenfor de forslagene vi selv har, sa hun da pausen var et faktum.

Det var den etter et kort møte mellom de fire parlamentariske lederne torsdag kveld. Dermed ble de ikke ferdige til den opprinnelige fristen fredag klokken 12, som finanskomiteen på Stortinget hadde satt.

Les også

Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld

– Krevende

Regjeringen er avhengig av støtte fra enten Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for neste års statsbudsjett. Støttepartiene har klaget over mangel på fremdrift i prosessen. Først satt de fire partienes finanspolitikere sammen en uke, før samtalene ble flyttet opp ett hakk.

– Det er mer krevende enn jeg hadde forventet, sier Hareide.

– Vi må ha et bedre sluttresultat enn det vi ser nå. Det er behov for å ta en pause, men det kommer til å bli jobbet både i regjeringspartiene, Venstre og KrF i disse dagene, legger han til.

– Vi skal bli enige

Høyre og Frp forsøker å tone ned at samtalene blir satt på hold i tre dager.

– Jeg vil understreke at det er mange av satsingsområdene som regjeringen har lagt, som de fire partiene naturligvis er enige om, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

– Det er ikke kritisk, for vi skal bli enige. Og fristene i Stortinget vil bli overholdt, fremholder han.

Hellelands kollega i Frp, Harald Tom Nesvik, peker på at det er sluttresultatet, ikke tidspunktet for en avtale som teller.

– Dette er et statsbudsjett på over 1.100 milliarder kroner der man har store forventninger fra alle sider. Da er det viktig at alle fire partier har sine klare fotavtrykk på det som blir det endelige resultatet, sier han til NTB.

Les også

Fremgang for Venstre og KrF på ny måling

Mange problemer

En rekke saker har skapt problemer under forhandlingene.

Frp og Venstre har stått steilt mot hverandre i spørsmål om bilavgifter. Frp vil ha lettelser, mens Venstre vil beholde eller øke avgiftene på tradisjonelle biler og heller gjøre det billigere å velge miljøvennlige kjøretøyer.

KrF har vært lite fornøyd med den sosiale profilen, blant annet regjeringens forslag om kutt i barnetillegget for uføretrygdede.

Dessuten er støttepartiene lite fornøyd med regjeringens forslag til et kutt på 4 milliarder kroner i formuesskatten.

– Formuesskatt er eksempel på et område som vi ikke er ferdig med, sier Hareide.

Skei Grande svarte slik på spørsmål fra NTB om hva som er den viktigste grunnen til at man torsdag ikke hadde kommet lenger i hele forhandlingsprosessen:

– Det kan du få høre om en annen gang.

Les også:

Budsjettforhandlingene i kritisk faseNy runde med knallhard tautrekking om budsjettNy rekordmåling for ApPublisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld

  2. KrF og Venstre krever mer for å løse budsjettfloke

  3. Grande: Flere dager unna en løsning

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny runde med knallhard tautrekking om budsjett

  6. Stort sett optimistiske budsjettforhandlere