SJEFEN I DET INTERNASJONALE PENGEFONDET: Vil ha ny verdensvaluta

Dominique Strauss-Kahn, leder for IMF, vil pensjonere dollaren som den ledende valutaen i verden.

VIL UTFORDRE DOLLAREN: Det internasjonale pengefondets leder - Dominique Staruss-Kahn - vil ha flere valutater til den såkalte SDR-enheten.
Publisert:

Lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) går i strupen på dollaren.

Nå vil Dominique Strauss-Kahn ha ny global valuta som kan utfordre dollaren som den ledende valutaen i verden.

Målet er å forhindre ustabilitet i markedene.

- De globale ubalansene er tilbake, og problemene som bekymret oss før finanskrisen, står på agendaen igjen: store og ustabile kapitalstrømmer, sterkt press på valutakursene og økende handelsoverskudd, sa Strauss-Kahn under en pressekonferanse denne uken, skriver The Daily Telegraph.

- Kan føre til ny finanskrise

Strauss-Kahn mener disse problemene må kveles, hvis ikke vil verden igjen oppleve en global finanskrise.

- Hvis de ikke blir løst, kan problemene plante nye frø til den neste krisen, sier han.

- Når vi bekymrer oss for svikten i det internasjonale pengesystemet, er det svingningene som bekymrer oss mest. Det er en oppfatning at penger noen ganger flyter rundt i verden med for stor flyktighet og land trenger et mer stabilt og forutsigbart miljø for å lykkes, slår Strauss-Kahn fast.

Vil ha nye valutaer i valutakurven

Lederen for IMF foreslår å legge til fremadstormende lands valutaer - som yuan - til de såkalte «Special Drawing Rights» (Særskilte trekk-rettigheter, SDR) for å skape stabilitet i det globale markedet.

Kina - som har 2.850 milliarder dollar i amerikanske statsobligasjoner - har gjentatte ganger uttrykt sin misnøye med verdien av dollaren, mens amerikanerne på sin side har klaget på at Beijing får en urettferdig fordel ved å holde sin egen valuta billig.

Pengefondets leder vil nå øke betydningen til SDR-ene.

SDR-enheter består av en veid sammenstilling av amerikanske dollar, euro, japanske yen og britiske pund. Det internasjonale pengefondet allokerer SDR-er til landene, som kan veksle dem inn til mer håndfaste valutaer ved behov.

- Å bruke SDR for å prise den globale handelen og betegne de finansielle verdiene vil skape en buffer for valutakurs svingningene. Å utstede SDR-obligasjoner kan potensielt skape en ny reservekasse, sa Strauss-Kahn.

Russland og Frankrike enige

I forrige måned uttalte Russlands president Medvedev at valutaen til Brasil, Russland, India og Kina burde inkluderes i SDR-enheten.

Frankrikes Sarkozy støttet Russlands forslag om å inkludere den kinesiske valutaen, mens Barack Obama støttet en slik overgang «over tid».

Større samarbeid

Strauss-Kahn maner også til et større samarbeid på tvers av landegrensene.

- Å øke betydningen til SDR-enheten vil kreve et stort sprang i den internasjonale politiske koordinasjonen. På grunn av dette forventer jeg at det globale reserve systemet vil utvikles bare gradvis, sammen med endringene i den globale økonomien, sa han.

Uttalelsene fra Strauss-Kahn kommer bare en uke før finansministrene fra G20-landene skal møtes i Paris for å diskutere endringene i den globale økonomien.

Flere økonominyheter på E24.

Publisert: