Arbeiderklassen svikter Romney

Republikanernes håpefulle presidentkandidat Mitt Romney sliter med å komme i kontakt med velgere med lavere inntekt, noe som kan love dårlig for en eventuell valgkamp mot president Barack Obama.

HIT, MEN IKKE LENGER: Republikanernes favoritt, Mitt Romney, sliter med å samle støtte blant hvermannsen.
Publisert: Publisert:

Romney som er en av de rikeste mennene som noensinne har prøvd å bli president i USA, har ifølge nyhetsbyrået Reuters hittil klart å holde tunga rett i munnen og unngått de store flausene, men det er ett felt han fortsatt vakler på.

– Det er bare når han snakker om rikdommen sin at han snubler, sier Dan Schnur som var kommunikasjonsdirektør for John McCain i valgkampen mot George Bush i 2000.

LES OGSÅ: Slik avgjøres valgkampen

Det beste for ham vil kanskje være å forklare velgerne hvorfor han høres så klossete ut – kanskje han ble oppdratt til å fremstå som ydmyk og ikke som bedre enn andre, spekulerer Schnur.

Stemmer annerledes

Romney greide til slutt å ta nøkkelstaten Ohio onsdag og vant dermed seks av ti stater i nominasjonsprosessen. Han slo Rick Santorum på andreplass med 11 prosentpoeng blant velgere som tjener mellom 50.000 og 100.000 dollar i året, men bare med 6 prosentpoeng blant dem som ligger mellom 30.000 og 50.000 dollar.

Også i de andre statene hvor det har vært republikanske nominasjonsvalg, har man sett en lignende tendens.

– En ting vi har sett i så å si alle valgdagsmålingene er at Romney gjør det dårligere, uansett mot hvilken motstander, blant velgerne med lavere inntekt, sier Charles Franklin, professor i juss og offentlig politikk ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Marquette.

Republikanere som tjener mindre, stemmer trolig på saker som abortmotstand og motstand mot homofilt ekteskap, områder hvor Santorum gjør det svært bra, mener Franklin.

Arbeiderstemmer

Romney har brukt svært mye penger på valgkampen hittil, og Obamas sjefstrateg mener at det er grunnen til at han har kommet såpass langt. Men nå bør han altså fri til de mindre ressurssterke.

– Romney må ha noen arbeiderstemmer i Ohio, Florida, Virginia, North Carolina, Iowa og andre stater hvis han skal vinne nominasjonsvalget, sier den republikanske strategen Ford O'Connell.

Mitt Romney tjente seg rik på investeringsselskapet Bain Capital, og han mener erfaringen fra næringslivet gjør ham skikket til å løse USAs økonomiske problemer.

– Så lenge økonomien er slik den er har han en sjanse til å vinne. Men han må holde det økonomiske budskapet enkelt. Mitt må bokstavelig talt brette opp sine perfekt skreddersydde ermer og si: Jeg skal jobbe hardt for deg, sier O'Connell.

Mirakel

Obamas sjanser til å bli gjenvalgt har økt de siste månedene, med stadig flere tegn til at økonomien er på bedringens vei. Andelen velgere som er fornøyd med presidentens innsats, er på vei oppover mot 50 prosent.

Romneys medarbeidere har på sin side blikket stivt festet på nominasjonen og republikanernes landsmøte til høsten.

– Alt vi må gjøre, er å fortsette med det vi har drevet med, sier en av Romneys ledende valgmedarbeidere, som mener motstanderne trenger et mirakel for å kunne sikre nominasjonen.

I kalenderen gjenstår nå bare et par datoer hvor kandidatene har mulighet til å sanke en stor andel delegater til landsmøtet. Det gjør det umulig for Santorum og Gingrich å vinne, hevder medarbeideren, som ikke er navngitt.

Den neste store dagen i nominasjonskampen er 24. april, da hele 231 delegater fra fem delstater skal avgjøres. 5. juni kjempes det om 299 delegater, blant annet fra det folkerike California.

Men allerede lørdag møtes kandidatene til dyst i Kansas, og tirsdag er det nominasjonsvalg i Alabama og Mississippi, to sørstater som hver sender et stort antall delegater til landsmøtet.

LES OGSÅ:

Publisert: