Berlusconi avviste IMF-hjelp

Italias statsminister avviste behovet for IMF-hjelp, men godtok at det internasjonale samfunnet skal evaluere den økonomiske politikken han fører fremover.

AVVISTE KRISEHJELP: Italias statsminister Silvio Berlusconi på vei inn til G20-møtet i Cannes denne uken. I løpet av møtet skal han ha blitt oppfordret til å finansiere deler av statsgjelden med subsidierte IMF-lån, noe han avviste.

Michel Euler
  • Øistein Svelle
Publisert:

Etter avslutningen av G20-møtet i franske Cannes fredag sa Italias statsminister Silvio Berlusconi til pressekorpset at han hadde avslått et tilbud om kriselån fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Uttalelsen kommer etter at rentene på italiensk statsgjeld den siste tiden har skutt i været, og med 6,4 prosents rente for tiårig statsgjeld nærmer Italias rentekostnader seg nivåene som tvang Hellas, Irland og Portugal til å søke om hjelp.

- Italia merker ikke mye til krisen, sa Berlusconi og omtalte rentehoppet i italiensk statsgjeld som «en forbigående trend».

- Restaurantene er fulle, og både flyene og hotellene er fullbooket, fortsatte han.

Italia har verdens tredje største statsgjeld målt i absolutte verdier, og må refinansiere over 400 milliarder euro i løpet av 2012.

Godtar kontroller

IMF-sjef Christine Lagarde avviste at hun hadde tilbudt Italia en kredittlinje for å avhjelpe gjeldssituasjonen, men andre kilder nært på toppmøtet skal ha fortalt Financial Times at Italia var blitt oppfordret til å be om 50 milliarder euro i kriselån.

Lagarde fikk imidlertid italienerne med på omfattende kontroller av de annonserte italienske tiltakene for å bedre økonomien, der IMF skal offentliggjøre kvartalsvise vurderinger av Italias fremdrift.

Det skal bidra til økt tillit i det internasjonale finansmarkedet.

- Problemet, som både italienske myndigheter og partnerne er enige om, er mangel på troverdighet om de annonserte tiltakene, sier Lagarde.

Det er første gang et euroland godtar slike kontroller uten samtidig å søke om kriselån fra Pengefondet.

Fra før er det bestemt at EU-kommisjonen skal sende sine folk til Roma for å følge med på Italias økonomiske politikk.

Med både EU og IMF på plass har nå overvåkingen av italiensk økonomi fra det internasjonale samfunnet praktisk talt samme form som kontrollen av Hellas, Irland og Portugal.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Må ha ny regjering innen en uke

  2. Frykten kan koste Italia 67 milliarder

  3. Berlusconis aksjer stupte i verdi

  4. Annonsørinnhold

  5. Moody's: – Hele Europa trues av gjeldskrise

  6. Høyeste Italia-rente siden finanskrisen