Tror Europa trenger flere minikriser

- Kriser får Europa til å bevege seg fortere, sier professor Raghuram Rajan ved Universitetet i Chicago til E24.

TROR PÅ NORGE: Raghuram Rajan tror eurosonen vil løse gjeldskrisen, men mener at Norge er i en særstilling.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet er i Norge i forbindelse med Skagenfondenes nyttårskonferanse. Han mener at kriser gir økt politisk spillerom, mens oppgangstider fører til det motsatte.

- Før krisene inntreffer har du lite rom å gå fremover i. Derfor stagnerer du. Du har gjort det du kan og har ikke støtte til å gå videre. I Hellas ønsker ikke folk at du skal gjennomføre eller godta flere reformer, i Tyskland ønskes det ikke at du skal bruke mer penger, sier han.

I krisetider er det derimot annerledes. Da forskyves maktbalansen, og det blir lettere å vinne gehør for nødvendige grep, mener Rajan.

- Om euroens eksistens er truet dersom man ikke gjør mer, veies kostnaden ved å bruke litt mer mot verdien ved å unngå en krise, sier han.

- Så hva burde politikerne gjøre i gode tider?

- De burde gjøre mer, men de har ikke noe spillerom. Det er en slags demokratisk svakhet.

Tviler på stilmuli

Professoren tror at både Italia og Spania kan komme til å trenge hjelp fra Den europeiske sentralbanken i 2013, og mener at både politikernes og bankenes verktøykasse er så godt som tom.

- Jeg tror det er veldig lite spillerom, veldig lite. Hva kan man gjøre? Jeg ville fokusert på tempoet i de strukturelle reformene og fokusere på rydde opp i banksektoren. Disse to tingene mener jeg er viktigst, og de rydder vei for vekst. Det krever noen ressurser, men så fort det er gjort kan Europa bevege seg forover, sier han.

Les også: - De økonomiske krisene viktigst i 2013

Rajan tror at gjeldsproblemene i eurosonen vil bli løst, men anslår at det er «snakk om år, snarere enn måneder». Han mener også at det europeiske prosjektet vil være viktig i fremtiden, men spår tøffere konkurranse.

- Snart vil både Brasil og India være større enn det største europeiske landet, ikke neste år men om ti eller femten år. I en toppgruppe på fem, vil det være plass til et europeisk land? Kanskje ikke. Dersom det skal være plass til et europeisk land, bør det være eurosonen som helhet. Den kan ha en global tyngde som ikke noe europeisk land er i stand til å oppnå alene, sier han.

Les også: 2013: - Fra livstruende til kronisk for euroen

Blant de største utfordringene den monetære unionen står overfor, trekker han fram det høye kostnadsnivået.

- Noen land, ikke alle, kan bevege seg opp i næringskjeden. Dersom utdanningssystemet er godt nok og man tilegner seg ny kunnskap er det mulig. Men man må finne måter å beskytte segmentene som ikke tjener på generell vekst. Hvordan man gjør det uten å kvele veksten på toppen er det virkelig store spørsmålet.

- Norge må ta grep

Rajan mener at Norge er i en spesielt god posisjon, og trekker det store statlige pensjonsfondet og lav ledighet. Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at den norske arbeidsledigheten er på 3,2 prosent, mot eksempelvis 11,8 prosent i eurosonen.

Professoren mener imidlertid at Norge må ta ytterligere grep for å skape et samfunn som er klart for en tid der oljeprisene faller på grunn av for eksempel økt kapasitet fra alternative energikilder.

- Jeg mener at det viktigste er å være fleksibel. Det store problemet er at når man har så stor eksport, gjør det ofte at lønningene går opp og det blir et høykostnadsland. Nå eksporten skrumper inn kan lønningene måtte justeres, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Indias sentralbanksjef ber om hjelp til å dra lasset

  2. Sentralbankverdenens rockestjerne går av: Her er hans siste advarsel

  3. - Den akutte krisen i Spania er over

  4. Investorene rømmer vekstmarkedene

  5. Frankrikes økonomi stagnerer: - Bekymringen er stor blant folket