Giske-høringen vokser og vokser

Stortingets kontrollkomité har valgt å kalle inn hele valgkomiteer til Giske-høringen.

ENDA FLERE: Stortingets kontrollkomité kommer til å kalle inn hele valgkomiteen i Telenor og Kongsberg Gruppen sammen med næringsminister Trond Giske. Her er komitéleder Anders Anundsen (t.v.), Frp, Martin Kolberg (midten), Ap og Hallgeir Langeland, SV, avbildet under et tidligere komitémøte.
Publisert:

Tirsdag la Stortingets kontrollkomité siste hånd på verket i planleggingen av den såkalte Giske-høringen.

Høringen blir trolig langt mer folksom enn man først trodde. Nå har komiteen nemlig besluttet å kalle inn samtlige medlemmer i de to valgkomiteene i Telenor og Kongsberg Gruppen.

- Vi har besluttet å kalle inn samtlige medlemmer fra Kongsberg Gruppens og Telenors valgkomiteer fra den tiden vi snakker om, i tillegg til næringsministeren, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til E24 etter møtet.

Entra Eiendom har ingen valgkomité, men kun generalforsamlingen som består av Næringsministeren og departementet.

I forrige uke var det sterk uenighet i komiteen om hvem man skulle kalle inn til høringen som de rødgrønne partiene egentlig ikke ønsker. Da ga saksordfører Per Kristian Foss (H) uttrykk for at det kun var snakk om å kalle inn lederne i de to valgkomiteene.

Anundsen forteller at han nå er fornøyd med resultatet og sier at han fikk med alle i høringen som han ønsket.

Høringen kommer i kjølvannet av utallige medieoppslag om Giskes håndtering av styreutnevnelser i Telenor, Kongsberg Gruppen og Entra.

Stridsøksen begravd, foreløpig

Arbeiderpartiets Martin Kolberg bekrefter at stridsøksen nå er begravd inntil videre.

Kolberg har hele tiden vært sterkt kritisk til høringen som han har kalt et "uverdig politisk spill".

- Nå er vi kommet til enighet om hvordan dette skal gjennomføres og vi har fått et representativt utvalg hvor vi får frem helheten i statens eierskapsutøvelse, sier Kolberg til E24.

Kolberg forteller at komiteen hadde lange diskusjoner om det var nok å bare invitere lederne i de to valgkomiteene. Derfor endte de opp med å kalle inn alle.

- Vi ønsket også å få inn Svein Aaser og Børge Brende, så det er jeg glad for at vi ble enige om, legger Kolberg til.

Vil ha med toppbyråkrat

I tillegg til alle fra selskapenes side ønsker komiteen å få med toppbyråkrat Mette I. Wikborg.

Wikborg leder Eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet, og har dermed inngående kunnskap til hvordan utnevnelsen av styremedlemmer har foregått i tillegg til den generelle utøvelsen av statlig eierskap i Næringsdepartementet.

- Vi har bedt statsråden om at Wikborg kommer, men det vil være opp til statsråden om han vil la embetsverket svare direkte på våre spørsmål i høringen, sier Martin Kolberg (Ap).

Ser frem til høring

Næringsminister Trond Giske har tidligere uttalt til E24 at han ser frem til høringen for å kunne legge alle fakta på bordet.

Han sa i tillegg at han så frem til det han kalte en viktig diskusjon om forskjellen mellom den rødgrønne og borgerlige eierskapspolitikken.

Anklages for press

Det har vært flere saker i media i høst knyttet til næringsminister Trond Giske og de statseide selskapene.

Først kom Entra-saken der et mindretall i styret klarte å kuppe inn Giskes nære venn Rune Olsø som ny konsernsjef i det statseide eiendomsselskapet. Ettersom valget ble gjort mot styreleder og nestleders vilje skal det ha oppstått full krise i Entra-styret.

Giske erklærte seg inhabil i våres, men det ble ikke utnevnt en settestatsråd for å håndtere krisen før i september.

I Kongsberg Gruppen skal Trond Giske ha prøvd å presse inn LO-leder Roar Flåthen i styret. Valgkomiteen skal ikke ha ønsket det, og situasjonen endte med at det ble opprettet en permanent varaplass i styret for LO-lederen.

TV 2 avslørte i oktober at Trond Giske skal ha forsøkt å presse inn sin venn Tore O. Sandvik i Telenor-styret. Telenors nominasjonskomité skal ha ment at Sandvik ikke var kvalifisert for jobben.

Sandvik endte til slutt med en plass i bedriftsforsamlingen i Telenor. Giske avviste på sin side at han hadde utøvet noe press mot Telenor.

Ifølge komitéleder Anders Anundsen skal det ikke ha vært aktuelt å kalle inn hverken Tore Sandvik eller Rune Olsø til høringene.

Les også

Kolberg mener opposisjonspartiene jakter på GiskeGiske krever svar fra Telenor om samfunnsansvarKrangler om Giske-høringen: - Dette blir svært viktigSiv Jensen mener Giske er nær korrupsjonLundteigen: – Kampanje mot GiskeTrond Giske lei av styregrossisterGiske må svare på fire nye spørsmål

Publisert:
Gå til e24.no