Kypros stemmer over bankskatt søndag

Nasjonalforsamlingen på Kypros stemmer søndag over om landets bankkundene må betale engangsskatten eurogruppen krever for å redde bankene.

VIL ØKE SKATTEN: Kypros' president, Nicos Anastasiades, forsvarer krisepakken, og sier den er nødvendig for at landets største banker ikke skal gå over ende.
Publisert: Publisert:

Den kypriotiske presidenten har kalt inn til krisemøte fordi Kypros' partnere i eurosonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at bankkundene må betale en engangsskatt på opptil 9,9 prosent av innskuddene sine for at Kypros skal få en krisepakke på ti milliarder euro.

I tillegg skal selskapsskatten økes med 2,5 prosentpoeng til 12,5 prosent.

Presidenten Nicos Anastasiades forsvarer krisepakken, og sier den er nødvendig for at landets største banker ikke skal gå over ende.

BAKGRUNN: Kypros får krisepakke på ti milliarder euro

Men engangsskatten har skapt sjokk og raseri blant bankkundene på Kypros. Sinte kyprioter sto i kø for å ta ut pengene sine av banken lørdag.

TV-tale

Den kypriotiske regjeringen må i all hast få vedtatt og ratifisert lovgivningen om krisepakken før bankene åpner på tirsdag etter en feriedag mandag. Presidenten hadde lørdag kveld møte med partiledere og banksjefer.

Han skal søndag holde en TV-sendt tale for å forklare befolkningen at tiltakene er nødvendige for å unngå bankkollaps.

Ifølge president Anastasiades vil tusenvis av mindre firmaer gå konkurs på grunn av likviditetsproblemer uten avtalen, regjeringen ble presset til å godta.

For bare noen dager siden sa finansminister Michalis Sarris at en skatt på bankkunder ville være «katastrofal for Kypros og eurosonen».

– Konfiskasjon

Svært mange utlendinger har bankkonto på Kypros. Blant dem Arne Treholt, som har drevet et finansselskap på Kypros siden 1999. Han er sterkt kritisk til at bankkundene rammes:

– Selv om ikke jeg er den som rammes hardest, reagerer jeg likevel på dette med voldsom harme. Jeg vil ikke kalle det en skatt, det er en ren konfiskasjon. Dette har slått ned som en bombe her på Kypros, sier Treholt til Aftenposten.

Omtrent halvparten av alle bankkontoene på Kypros tilhører russere som ikke bor på Kypros, ifølge avisen.

– Den siste tiden har mange flyttet pengene sine vekk fra kypriotiske banker, sier Arne Treholt.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no