– Kypros legger fram ny kriseplan

Middelhavsøya vakler videre og forsøker å løse krisen. 

KRISE: Tidligere denne uken avviste nasjonalforsamlingen den svært omstridte bankavgiften som var del av krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).
  • NTB
  • E24
  • Even Landre
Publisert:

Russisk bistand og en nedjustert bankavgift skal være blant ingrediensene i en ny kriseplan for Kypros.

Planen er utarbeidet av landets regjering og skal legges fram for nasjonalforsamlingen torsdag ettermiddag, ifølge Kypros' statlige kringkaster RIK.

Både russisk krisehjelp og en nedjustert bankskatt skal være del av forslaget. Målet er å skaffe til veie 5,8 milliarder euro for å oppfylle kravene til EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge RIK kan det bli aktuelt å kompensere russerne med en marinebase hvis de bidrar til et oppkjøp av Kypros' to største banker.

Den kypriotiske finansministeren Michael Sarris er for tiden i Moskva, men det ble ikke meldt om noe gjennombrudd i samtalene der onsdag.

Les også: Parlamentet på Kypros stemte nei

Nyhetsbyrået CNA melder at den nye redningsplanen også omfatter et «strukturelt investeringsfond». Det vil bli knyttet til planene om gassutvinning utenfor kysten av Kypros.

Les også: Kypriotiske banker holder stengt til neste uke

Tidligere denne uken avviste nasjonalforsamlingen den svært omstridte bankavgiften som var del av krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

I utgangspunktet skulle det ilegges avgift på alle innskudd i alle landets banker. I den nye planen er det kun snakk om en mindre avgift på innskudd over 100.000 euro, ifølge RIK.

Klarer regjeringen med sine tiltak å skaffe 5,8 milliarder euro, vil det bane vei for 10 milliarder euro i sårt tiltrengt krisehjelp fra EU og IMF.

Les også: - De investerte som om de spilte kasino

Bankene på Kypros vil forbli stengt minst fram til tirsdag i neste uke, opplyste en representant for den kypriotiske sentralbanken onsdag kveld.

Grunnet at forslaget om å innføre en avgift på bankinnskudd ble nedstemt i representantenes hus, vurderes det som nødvendig å erklære den 21. og 22. mars som «bank holiday» (fridager), og med det sikre landets gode og finansielle stabilitet. I perioden vil ingen banktransaksjoner bli gjennomført», skriver finansdepartementet i uttalelsen.

Kypriotiske banker har vært stengt siden lørdag for å hindre at folk «stormer» bankene for å ta ut pengene sine, noe som trolig ville ført til en total kollaps i bankvesenet.

En lang rekke analytikere og finansfolk har advart mot at uro kan spre seg blant bankkunder også i andre euroland hvis innskuddsgarantien brytes på Kypros.

Sjefen for Det internasjonale finansinstituttet (IIF), Tim Adams, mener den foreslåtte avgiften ville ha satt en «utrolig farlig» presedens.

Stor banksektor
Den kypriotiske banksektoren utgjør en svært sentral del av landets økonomi og har i mange år tiltrukket seg utenlandsk kapital på grunn av det lave skattenivået i landet.

Finanskrisen og gjeldskrisen i blant annet Hellas rammet imidlertid øystatens banker hardt. Store tap på utlånte penger førte til at bankene måtte gå til kypriotiske myndigheter for å be om hjelp.

Fordi banksektoren er så stor i landet, hadde ikke myndighetene noe annet valg enn å kontakte de andre lederne i eurosonen.

Allerede i fjor sommer ble det klart at Kypros ville trenge krisehjelp, men det er først nå at forhandlingene med EU har kommet så langt at en avtale kunne stemmes over i parlamentet.

Les også: Kypros' president: - Går mot total kollaps og euroexit uten redningspakke

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mandag kan Kypros miste «blodtilførselen»

  2. Kypros utsetter avstemning

  3. Kypros stemte nei

  4. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B

  5. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros