Partene i arbeidslivet forhandler på overtid

- En krevende mekling, sier Riksmekleren.

FORHANDLER FORTSATT: Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos rikskmekleren. Fra venstre: LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund ( i grønn møstret bluse), riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Terje Bendiksby
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Da fristen for mekling for partene i arbeidslivet utløp ved midnatt, var det fortsatt ikke kommet til noen enighet om årets lønnsoppgjør.

Forhandlingene fortsetter på overtid utover natten.

– Det er ganske seigt. Men det er god stemning og en grei tone mellom partene, sa riksmekler Kari Gjesteby til NTB rett før midnatt.

– Vi vil finne en løsning, det er ingen som synes at dette er veldig morsomt. Men må vi bruke noen nattetimer til å komme til en løsning, så gjør vi det.

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør, som i hovedsak dreier seg om lønnstillegg, påpekte NRKs reporter overfor Riksmekleren.

- Penger er ofte det sentrale i et lønnsoppgjør, parerte Gjesteby.

Tause

Da E24 hørte med arbeidstakerorganisasjonene noen timer før forhandlingsfristens utløp, var det lite de også ville meddele.

- Nå er det Riksmeklingsmannen som uttaler seg. Vi kan dessverre ikke gi noen kommentarer, sier informasjonssjef Jenny-Ann Hammerø hos LO.

Heller ikke hos den andre store arbeidstakerorganisasjonen i Norge, YS, er man spesielt meddelsomme rett før fristens utløp.

- Vi kan ikke si noe nå, sier Marit Wright i YS til E24.

Begge henviser til Riksmekleren, hvor partene natt til mandag er samlet for å unngå streik fra mandag morgen.

Riksmekleren sa tidligere søndag at forhandlingene går fram og tilbake og at det benyttes ulike metoder for å få partenes utspill til å nærme seg hverandre.

– Vi tester ut elementer. Noe blir positivt mottatt, andre ikke. Vi utforsker ulike kombinasjoner, sa Gjesteby til NTB.

Riksmekleren har hele tiden vært tilbakeholden med å kommentere direkte hvordan forhandlingene beveger seg.

Gardermoen kan stoppe

1500 LO-medlemmer og om lag 1.500 medlemmer i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tas ut i streik hvis forhandlingslederne ikke kommer til enighet med NHO-leder Kristin Skogen Lund på den andre siden av bordet.

Men hvis det skjer, vil det blant annet merkes med at en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge stopper opp. Flytrafikken på Gardermoen kan også rammes av drivstoffmangel.

Les også: Varsler streik på Gardermoen: - Vil bli forsinkelser

For oljebransjen betyr en streik forsyningsstopp til 20 plattformer i Nordsjøen. 5.000 ansatte på offshore- og skipsverft på Vestlandet er også tatt ut.

Mellomoppgjør

Meklingen som pågår mellom NHO, LO, YS og Spekter startet lørdag ettermiddag og fortsatte søndag. Ved 18-tiden gikk partene fra hverandre for å spise, uten at noen løsning var i sikte. Riksmekleren ville ikke spå om en enighet var innen rekkevidde før fristen midnatt.

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte. NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

Refset Skogen Lund

Riksmekler Kari Gjesteby uttalte søndag at intervjuet med NHO-direktøren som ble sendt på NRK lørdag hadde vært unødvendig og hadde krevd «en utlufting» mellom partene før forhandlingene kunne starte opp igjen.

Skogen Lund uttalte at økningen i lønningene var problematisk for norske bedrifter i konkurransen med andre land. Hun sa det ikke var realistisk med en lønnsreduksjon, men at det var viktig å forhindre at lønnsgapet ble større.

– Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å avgi uttalelser når man er i mekling. Hun kommenterte i og for seg nøytrale tall, men min reaksjon er nok at man skal prøve å unngå det, sier Kari Gjesteby.

Les også:

Flere artikler

  1. LO og NHO i forhandlinger til morgentimene for å unngå storstreik

  2. Kampen om ørenefortsetter hos Riksmegleren

  3. Ingen enighet i bussmeklingen

  4. Annonsørinnhold

  5. Forhandler mange timer på overtid

  6. - Mot løsning ilønnsoppgjøret