For disse er rentekutt dårlig nytt

Lavere rente og kronefall er godt nytt for eksportbedrifter og boliglånskunder – men en gruppe vender tommelen ned.

RAMMES: Importbedriftene får økte priser på varene grunnet den stadig lavere styringsrenten. Bilde fra Maschmanns matmarked på Skøyen i Oslo.

Sophie Lorch-Falch
  • Tone Iren Sørheim
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

– Kronesvekkelsen er selvfølgelig ikke positiv for oss, vi starter nå i økende grad å merke den svakere kronen på innkjøpsprisene, sier økonomi- og administrasjonscontroller Eirik Aske hos Maschmanns matmarked i Oslo til E24.

Importbransjen merker nemlig at kronen har svekket seg mot andre valutaer. Innkjøp har blitt dyrere for dem som kjøper sine produkter i utlandet.

Matmarkedet på Skøyen på Oslo Vest selger mat fra både fra utlandet og Norge.

Sverige, Spania og Italia er noen av deres viktige importland.

Og enkelte produkter herfra er med kroneutviklingen i ferd med å bli for dyr.

– Samtidig er det så mange av varene som nå er i ferd med å bli så dyre at vi ikke kan legge hele den økte kostnaden over på kundene. Det er store forskjeller mellom varegruppene.

Les også

Svenskekronen er nå sterkere enn den norske

Rentekutt-effekt

Norske kroner ble billigere umiddelbart etter at sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet styringsrenten fra 1 prosent og ned til 0,75 prosent i formiddag.

Den svenske kronen ble mer verdt enn den norske. Med unntak av en kort stund 16. desember i fjor, er dette første gang på 15 år.

På det dyreste i dag kostet en svensk krone 1,0095 norske kroner. Like før rentebeslutningen kom ble svenskekronen handlet for 0,988 kroner.

Den norske kronen var allerede før rentemøtet torsdag på sitt svakeste nivå siden 1980-tallet, ifølge senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

(saken fortsetter under bildet)

DYRERE DELIKATESSER: Prisene kan bli høyere hos Maschmanns matmarked på Skøyen i Oslo.

Sophie Lorch-Falch
Les også

Høstferiesjokk! - Sjekk hvor mye dyrere utenlandsferie har blitt

Skaper utfordringer for importbedrifter

SMÅ AKTØRER BLIR SKVISET PÅ MARGINER: Senior risikoanalytiker Jørgen Gudmundsson.

Sparebanken Vest

En svakere norsk krone på utfordringer for importbedriftene i norsk økonomi, og spesielt de små selskapene:

– For er du en liten aktør vil du bli skviset på marginer, og hvor lenge du vil håndtere det avhenger av tidsperspektivet på svekkelsen, sier Jørgen Gudmundsson til E24. Han er senior risikoanalytiker i Sparebanken Vest.

– Spørsmålet er når kundene må betale for kronesvekkelsen. Er selskapet stort nok vil det kunne styre marginbildet i egen favør.

Han legger til:

– Det er viktig å ha i bakhodet at en kronesvekkelse er bra for norsk økonomi, og denne kronesvekkelsen tror jeg er overvurdert.

(artikkelen fortsetter under grafen)

STORE BEVEGELSER: Den svenske kronen ble umiddelbart dyrere for norske lommebøker etter at styringsrenten ble satt ned. Desto høyere grafen stiger jo dyrere blir svenske kronen. Grafen er intradag.

Skjermdump fra Infront

Kraftig krone-juling

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein A. Schmidt, bekrefter at også Elkjøp blir påvirket av utviklingen i valutakursene, i likhet med alle andre som kjøper varer fra utlandet.

– De siste månedene har kronen fått kraftig juling, noe som fører til at varene vi kjøper inn blir dyrere, vedgår kommunikasjonssjefen i det som er landets største elektronikkjede.

Dette medfører dyrere varer for kundene, altså deg og meg.

– Derfor har man nok kunne se at prisene på enkelte av våre varer har blitt høyere, og at de kan bli justert noe opp fremover dersom utviklingen skulle fortsette og renten skulle komme ytterlige ned, med videre svekkelse av kronen som resultat, sier Schmidt til E24.

Les også

Bruker rentevåpenet mot økt ledighet: - Det er et regionalt problem og en nasjonal utfordring

Og han legger til:

– Teknologi fra kjente Apple er blant det som er noe dyrere i år enn i fjor, da selskapet selv tidligere i år justerte prisene opp med et par hundrelapper per produkt.

(saken fortsetter under bildet)

APPLE DYRERE: Populære produkter fra Apple blir dyrere på grunn av en svakere krone, sier Elkjøps kommunikasjonssjef Øystein Schmidt.

Elkjøp

Schmidt er rask å si videre:

DYRERE KRYDDER: Daglig leder og eier av Gaute næringsmiddelindustri, Ole Refset.

Gaute næringsmiddelindustri

– Når det er sagt er det viktig å tenke på at det først og fremst er konkurransen i det norske markedet som påvirker prisene vi setter. Kundene våre sier de er opptatt av at vi i Elkjøp skal være prisledende og derfor er det viktig for oss alltid å oppleves som konkurransedyktige på pris. Det skal generelt mye til før svingninger i valutamarkedet påvirker prisene i våre varehus.

Fører til dyrere krydder

Daglig leder og eier av Gaute næringsmiddelindustri, Ole Refseth, forteller at som leverandør til de store kjedene har de slitt med marginene i flere år.
– Vi hadde en prisoppgang 1. september grunnet at utenlandske valutaer hadde styrket seg mot norskekronen i løpet av sommeren, sier Refseth til E24.
– Kronesvekkelsen nå vil bety dyrere råvarer, men vi må se an hva dette vil bety for prisene på varene vi importerer, sier Refseth til E24.
I fjor overtok selskapet ansatte og produkter fra selskapet Norske krydderiprodukter, et selskap som importerte alle sine varer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Mathallen går nok en gang med underskudd: – Det koster å være tidlig ute

  2. Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

  3. Black Friday ødelegger for butikkers julehandel

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå gjør kronesvekkelsen charterturene dyrere

  6. – Svak krone er ett av de viktigste bidragene til sjømateksporten