Terje Lien Aasland blir ny olje- og energiminister

Den mangeårige stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet tar over etter Marte Mjøs Persen, som blir ny arbeidsminister etter Hadia Tajik.

Publisert:

Flere medier meldte i går at Aasland skulle overta statsrådsposten, og at Mjøs Persen (Ap) flyttes over til arbeidsminister-stolen. Utskiftingene skjer etter at Hadia Tajik (Ap) trakk seg som statsråd forrige uke.

Aasland (57) har vært innvalgt på Stortinget for Telemark siden 2005. Han har også vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen.

Bransjeorganisasjoner fornøyde

Administrerende direktør Knut Kroepelien i bransjeorganisasjonen Energi Norge har store forventninger til Terje Aasland som olje- og energiminister. Aasland har lenge vært opptatt av mulighetene for å bygge ut mer kraftforedlende industri.

– Jeg ser frem til å få en statsråd som har enda større innsikt i samspillet mellom kraftsystemet og industrivekst. Terje Aasland bør ha som sin første prioritet å få fart på en norsk havvindsatsing, med gode verdikjeder og industriell skala. Raskere nettilknytning blir også viktig, sier Kroepelien til E24.

Knut Lockert i bransjeorganisasjon Distriktsenergi er også fornøyd med å få inn Aasland.

– Jeg syns det er flott at vi får en energiminister som over tid har fått en sterk faglig bakgrunn, sier Lockert til E24.

– Vi håper at han vil innfri forventningene til blant annet utjevning av nettleien, som er nedfelt i Hurdalsplattformen. Vi er også svært opptatt av prisforskjellene på strøm mellom sør og nord, med mange ganger dyrere strøm i sør. Dette har tatt helt av, og slik kan vi ikke ha det. Vi håper at Aasland tar tak i den problemstillingen, sier Lockert.

Vil ha fortgang for vindkraftsatsing

Vindkraftforeningen Norwea sier deres utfordring til Aasland er å få fortgang på vindkraftsatsingen på en måte som sikrer miljøvennlig utbygging og lokal aksept.

– Vi skal fase ut fossil energibruk og erstatte den med ny fornybar energi. I tillegg skal vi sikre ren og rimelig kraft til etablering av ny industri. Dette krever vindkraft, både til havs og til lands, for få det til i tide, sier Åslaug Haga i Norwea.

– Vårt inntrykk er at han deler våre ambisjoner om mer kraft til klimatiltak og industrietableringer, sier Haga.

Satsing på norsk havvind bør stå høyt på arbeidslista til den nye ministeren, mener Miljøstiftelsen Zero.

– Nye oljefelt er ikke løsningen. Et viktig bidrag fra Norge nå blir å få havvind til å skje raskere enn det er lagt opp til, det vil si før 2030, sier Zero-leder Sigrun Aasland.

Miljøorganisasjonen Bellona trekker på sin side frem et annet område, og ber Aasland ta grep for mer fangst og -lagring av CO2 i norsk industri.

– Langskip-prosjektet er banebrytende. Men den nye olje- og energiministeren må begynne nå med å planlegge for de neste ti fangstanleggene, sier Olav Øye, seniorrådgiver for industri og klima i Bellona.

– For å få til dette må budsjettet til Enova flerdobles, eller det må opprettes et eget CO2-fond for industrien, sier Øye.

NHO-direktør Ole Erik Almlid peker på både vindkraft og fangst- og lagring av CO2 som viktige områder for den nye energiministeren.

– Energipolitikken blir en av de aller viktigste politiske temaene fremover. Vi må innfri ambisjoner om å kutte utslipp og utvikle nye grønne verdikjeder som havvind, CCS og hydrogen, samtidig som energisikkerhet og et stort behov for fornybar kraft i Europa gjør seg gjeldende, sier Almlid.

Tajik trakk seg

Samtidig som Aasland går inn i regjeringen, bytter Marte Mjøs Persen statsrådspost. Hun blir ny arbeidsminister etter Hadia Tajik.

Persen ble olje- og energiminister i Støre-regjeringen etter valget i fjor høst. tidligere har hun blant annet vært ordfører i Bergen.

Rokeringene i regjeringen kommer etter at Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister etter medieoppslag rundt at hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 – basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Søndag trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

Publisert:
Gå til e24.no