Overblikk

Nye støtteordninger, renteheving og kamp om å bli sentralbanksjef

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Nye smitterekorder og støttetiltak knyttet til både pandemi og strømregning har preget også denne førjulsuken. Mange er sendt på hjemmekontor igjen, eller i verste fall fått permitteringsvarsel.

I tillegg har Norges Bank økt renten, og vi har fått vite at Jens Stoltenberg ønsker å ta over rentesettingen når sentralbanksjef Olsen går av neste år.

Dyrere strøm har preget nyhetsbildet de siste månedene.

Strømhjelp og coronastøtte

Regjeringen presenterte fredag morgen en ny strømpakke som plaster på såret etter at strømprisen de siste månedene har steget til stadig nye rekorder.

Med den nye strømstøtten vil staten dekke 55 prosent av den delen av strømprisen som er over 70 øre kilowattimen. Prisen på pakken er økt med 1,125 milliarder kroner etter forhandlinger med SV, fra regjeringens opprinnelige forslag på 4,6 milliarder.

Regjeringen har denne uken også satt i verk nye coronatiltak for å kontrollere smitteoppblussingen. Samtidig innføres kompensasjonsordningen igjen for næringslivet, men denne gangen med visse begrensninger for å hindre misbruk. Det kommer blant annet etter E24s avsløringer. Det jobbes også med en lønnsstøtteordning.

Avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen hevet renten på det som trolig blir hans siste rentepressekonferanse.

Ny renteheving

Til tross for ny usikkerhet knyttet til pandemien, hevet Norges Bank renten med et kvart prosentpoeng til 0,5 prosent på torsdag. I tillegg ble det varslet ytterligere heving i mars.

Så sent som uken før ventet de aller fleste økonomene at renten skulle opp, men da smitten steg til nye rekorder og regjeringen innførte nye omfattende smitteverntiltak, økte tvilen inn i det siste.

Sjeføkonom Kjersti Haugland tolker hevingen som at Norges Bank kanskje har innsett at renten ikke er det beste våpenet mot pandemien, men at direkte støtteordninger fra regjeringen virker bedre.

Noen økonomer stusset imidlertid over at ikke sentralbanken kunne vente med renteøkningen og se an situasjonen til over jul. Her kan du lese om hvordan rentehevingen påvirker deg.

Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg er favoritter til å ta over når Øystein Olsen gir seg som sentralbanksjef neste år.

Duell om sjefsstolen i Norges Bank

Øystein Olsen går av som sjef for Norges Bank i februar neste år. Denne uken fikk vi vite hvem som har søkt på jobben hans. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, som var en klar forhåndsfavoritt, er blant søkerne, men det er også Nato-sjef Jens Stoltenberg.

De fleste mener begge to er godt kvalifiserte, men det er flere som ser vanskeligheter knyttet til Stoltenbergs politiske profil og nære bånd til statsministeren.

– Stoltenberg burde ikke søkt, og han burde ikke blitt spurt om å søke, sier NHH-professor Ola Grytten.

Godt og blandet

 • Har du kontroll på hvilke smittevernregler som gjelder nå? Aftenposten har laget en liste med 25 enkle spørsmål og svar
 • Her kan du lese ekspertenes tips til strømregningen; bør du for eksempel takke ja til å fryse prisen?
 • Time Magazine kåret denne uken Elon Musk til årets navn og har i den forbindelse laget en artig sak om den noe uvanlige mannen. De kåret forskerne bak vaksineutviklingen til årets helter
 • Bloomberg har laget en flott bildekavalkade over året da Wall Street måtte innse at kryptovaluta og -kunst ikke lenger kunne ignoreres og en mer urovekkende kavalkade over klimatrusselen

Helgetips

Det kommer som alltid mye godt lesestoff på E24 i helgen. Du kan blant annet lese et intervju med DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland, en spennende sak om Space-X, og bli bedre kjent med Jens Stoltenberg, som er ukens navn.

Du får også historien om det som skjedde da staten skulle redde Norge fra økonomisk kollaps.

Ukens serietips er Maid, som du kan se på Netflix. Den gir et innblikk i livet for en av de rundt 40 millioner menneskene som lever under fattigdomsgrensen i USA. Det kan jo være greit å sette ting litt i perspektiv midt i julestresset.

Siden dette er siste Overblikk før jul, vil jeg ønske alle en god og smittefri jul!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Norges Bank
 3. Strøm
 4. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. Sjeføkonom tror Jens Stoltenberg får sentralbanksjef-jobben

 2. Overblikk: Kranene åpner, Stoltenberg er ikke inhabil og prisene stiger

 3. Jens Stoltenberg vil bli ny sentralbanksjef

 4. Overblikk: Omikron i Norge og stadig høye strømpriser

 5. Vinden har snudd før rentemøte: – På to uker endret det seg fra fullstendig hugget i stein til veldig usikkert

 6. Syv sentralbanktopper i eurosonen har vært minister