Kontrollkomiteen enige: Stiller 20 nye Stoltenberg-spørsmål

En samlet kontrollkomité på Stortinget sender 20 nye spørsmål om ansettelsen av Jens Stoltenberg.

Publisert:

Fredag formiddag satt Stortingets kontrollkomite i et ekstraordinært møte.

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich i Høyre og SV-leder Audun Lysbakken bekreftet etter møtet at det vil bli stilt nye spørsmål, og at man skulle møtes igjen klokken 15 for å bli enige om formuleringene.

Ved 15.35-tiden fredag bekreftet Frølich at komiteen sender 20 nye spørsmål, blant annet om hvem som var pådriver for Stoltenbergs kandidatur.

– Vi er opptatte av å finne ut om dette har vært en forhåndsavklart prosess. De første svarene vi fikk fra regjeringen ble vi ikke veldig mye klokere av, sier Frølich til VG.

Av de 20 spørsmålene går 19 til finansministeren, og ett til arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Spørsmålet til Tajik går på hennes egen vurdering av sin habilitet.

– Samlet komite

Komitéleder Peter Frølich berømmet komiteen for å arbeide seriøst og grundig, og at det ikke har gått partipolitikk i spørsmålene.

Han ville tidligere fredag ikke si om de er nærmere en kontrollhøring nå.

SV-leder Audun Lysbakken sier det ikke er noe dramatikk i at det stilles nye spørsmål, og sier han blant annet etterlyser flere detaljer om hvordan prosessen var før søknadsfristen utløp, blant annet knyttet til utlysningsteksten og hvem som foreslo Stoltenberg.

– Folk må ha tillit til at ingenting i denne prosessen er blitt påvirket av at Jens Stoltenberg har vært en mulig kandidat. Målet med denne prosessen er å skape ro rundt det, sier Lysbakken til VG.

SV-lederen opplyser at komiteen venter å få svar på sine spørsmål fredag 25. februar.

Frps Carl I. Hagen skriver i en e-post til VG at han er glad for komiteen er enige om å sende spørsmål samlet.

KONTROLLØREN: Peter Frølich hadde en liten pressebrief fredag formiddag.

Ikke fornøyde

Møtet kom i stand etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag denne uken svarte på 21 spørsmål som komiteen stilte etter den kontroversielle ansettelsen.

Allerede samme kveld varslet komiteleder Peter Frølich (H) at han ikke hadde blitt særlig mye klokere av svarene, og at det trolig ville komme oppfølgingsspørsmål.

– Det er fortsatt helt uklart hvem som lanserte Stoltenberg og pushet på for hans kandidatur, sa Frølich, som er leder av kontroll- og komitelederen, til VG tirsdag kveld.

Han var da også kritisk til habilitetsvurderingene som er gjort, både av Vedum og av Støre.

– Hva tenker du om at du måtte lese i VG og DN at Nicolai Tangen har anbefalt Stoltenberg og Wolden Bache, og ikke i et brev fra Finansdepartmentet?

– Jeg synes det er et eksempel på at de kunne gjort det litt lettere for seg selv. Men journalister vil alltid være et uvurderlig tillegg til granskningsarbeidet her på huset. Så alt som bidrar til å opplyse saken, det bidrar til at offentligheten og Stortinget blir klokere, og til at vi kan finne ut om det har vært en forsvarlig prosess eller ikke, sier Frølich.

LEDER: Komiteleder Peter Frølich fra Høyre før møtet fredag morgen.

I de 21 spørsmålene komiteen opprinnelig stilte, ville man blant annet vite:

  • Hvordan beslutningen om å oppfordre Stoltenberg til å søke ble tatt
  • Hvem som spilte inn Stoltenbergs navn første gang
  • Hvordan arbeidet med utlysningsteksten foregikk
  • Om finansministeren hadde gitt føringer til embetsverket på prosessen
  • Hvordan Norges Banks uavhengighet var blitt vurdert opp mot Stoltenberg som søker

Advarte

Stoltenberg ble utnevnt som ny sentralbanksjef fredag 4. februar. På forhånd hadde det kommet klare advarsler mot å utnevne den nåværende Nato-sjefen, fra et flertall på Stortinget: Både Høyre, Frp, Venstre, SV, Rødt og MdG mente at det ville være uheldig for Norges Banks uavhengighet at en tidligere statsminister og partileder, som i tillegg er nær venn med dagens statsminister, skulle lede sentralbanken.

Bare KrF ga på forhånd «grønt lys» til å ansette Stoltenberg.

Stortinget har imidlertid ingen formell rolle i ansettelsen av sentralbanksjef, den avgjørelsen er det opp til regjeringen å fatte.

Har stått samlet

Men Stortinget kan kontrollere om regjeringen har foretatt utnevnelsen i samsvar med lover og regler. Derfor har kontrollkomiteen stilt disse spørsmålene.

Det er vanlig praksis at kontrollkomiteen stiller spørsmål, og det betyr ikke at komiteen åpner en sak og har høringer. Foreløpig har komiteen stått samlet - fra Rødt til Frp - om å stille disse spørsmålene.

For at komiteen skal åpne en formell kontrollsak, må minst fire medlemmer stille seg bak dette kravet. Høyre har to medlemmer i komiteen, mens Frp og Venstre har en hver.

Publisert: