– På tide at det kommer en kvinnelig sjef for Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet onsdag at han ønsker å slutte i jobben, ett år før åremålsperioden går ut. Nå håper flere at Norge får sin første kvinnelige sentralbanksjef.

Kari Due-Andresen har jobbet som sjeføkonom i Handelsbanken siden 2015. Hun holder en knapp på Ida Wolden Bache som ny sentralbanksjef.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Olsen vil gå av i februar neste år. Han har vært sentralbanksjef i 11 år. Nå er spørsmålet hvem som skal ta over.

– De fleste holder en knapp Ida Wolden Bache. Jeg tror hun er en veldig god kandidat, og det er på tide at det kommer en kvinnelig sjef for Norges Bank, sier Kari Due-Andresen til E24.

Due-Andresen sier at det er særdeles gode kvinnelige kandidater til stillingen, og at hvis det blir en mann må det i så fall «være andre prioriteringer».

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, har samme favoritt.

Det er ingen kvinnelige sentralbanksjefer i eurosonen, der Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbank (ESB), er et unntak. I Storbritannia har det vært mannlige sentralbanksjefer i 333 år, ifølge Bloomberg.

– Hun er den sterkeste kandidaten uansett, men det ville ikke vært feil med den første kvinnelige sentralbanksjefen, sier Haugland.

Les også

Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar neste år

Ikke erfaring fra finansdepartementet

Haugland sier Wolden Bache har kombinasjonen av respekt på grunn av sin faglige dyktighet, med doktorgraden, men også mange år med praktisk erfaring innenfor pengepolitikk.

Wolden Bache har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo. Hun har vært visesentralbanksjef siden april i fjor.

Haugland sier at Wolden Bache i tillegg er kjent for å være en usedvanlig god leder, og at hun har erfaring fra privat næringsliv.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

– Det «svake punktet» er at hun ikke har erfaring fra Finansdepartementet, men indirekte så har hun det siden hun har jobbet på høyt nivå i Norges Bank, sier Haugland.

Haugland forteller at det inntil nylig har vært ekstremt mannsdominert på toppen av sentralbankene, noe som også gjelder i finans generelt.

– Men dette er i endring. Jeg synes egentlig i en situasjon som dette, der en person peker seg så tydelig ut, er det en bonus at hun er en kvinne.

Wolden Bache sier følgende gjennom kommunikasjonsavdelinen til Norges Bank:

– Det var en vemodig beskjed å få at sentralbanksjefen har bestemt seg for å fratre. Jeg konsentrerer meg helt og fullt om den stillingen jeg har i dag, og har ikke noe å tilføye ut over det.

Les på E24+

Her er tre mulige sentralbanksjefer. Og én sensasjonell.

– Ida ville gått foran meg

– Kunne du tenke deg en slik jobb?

– Å være sentralbanksjef er en veldig givende og viktig jobb, men for å si det sånn, jeg er ganske sikker på at i en sånn prosess så ville Ida gått foran meg, sier Haugland.

Etter å ha jobbet som sjeføkonom i Handelsbanken siden 2015, bytter Due-Andresen jobb og blir sjeføkonom og analysesjef hos næringseiendomsmegleren Akershus Eiendom.

– Det blir spennende å se hvem som blir kandidater, sier Due-Andresen.

På spørsmål fra E24 om det er på tide med en kvinnelig sentralbanksjef, svarte Øystein Olsen, følgende.

– Det vil jeg ikke uttale meg om spesifikt, sier han og referer til Finansdepartementet som har ansvaret for ansettelsen av hans arvtager.

– Men det stemmer at det ikke har vært noen kvinnelig sentralbanksjef tidligere, det bør det og det vil det, sier Olsen uten å ville kommentere hvem den neste sentralbanktoppen bør være.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) opplyste torsdag at Finansdepartementet vil starte prosessen med å finne en ny sentralbanksjef i løpet av de nærmeste ukene.

Departementet tar sikte på utnevnelse tidlig i 2022.

– Øystein Olsen har ledet Norges Bank gjennom en turbulent periode for norsk økonomi. Da han startet i jobben var vi på vei ut av finanskrisen, deretter kom oljeprisfallet i 2014 og det siste året har koronakrisen satt sitt preg på oss alle.

– Det har vært trygt og godt å ha en så erfaren og stødig sentralbanksjef i disse årene, sa finansministeren.

Les på E24+

Slik bygger du karriere som student

Les på E24+

Tre grep for å ta kontroll over stresset

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kari Due-Andresen
 2. Norges Bank
 3. Kjersti Haugland

Flere artikler

 1. Jens Stoltenberg vil bli ny sentralbanksjef

 2. Betalt innhold

  Her er tre mulige sentralbanksjefer. Og én sensasjonell.

 3. Sjeføkonom tror Jens Stoltenberg får sentralbanksjef-jobben

 4. Ida Wolden Bache om Stoltenberg: – Ser frem til å jobbe med ham

 5. – Fremstår som en politisk utnevnelse