Glem Hellas, disse landene blir viktige i høst

Når Hellas-støvet har lagt seg, ventes det en ny og spennende høst i de internasjonale markedene.

VIKTIG FOR NORGE: Oljeproduksjonen i Iran vil påvirke veksten i Norge, sier DNB-økonom til E24. Bildet viser jublende iranere i Teheran etter at Iran og stormaktene gikk med på en felles atomavtale 14. juli.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

USA vil igjen overta hovedrollen som den store spilleren for internasjonal økonomi til høsten, ifølge økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

I sommermånedene har en av Vestens minste økonomier, den greske, stått for dramatikk og mye medieoppmerksomhet. Desto nærmere høsten kommer, jo mer kommer verden tilbake til det «normale».

Økonom Ole André Kjennerud

– Den største godbiten for neste halvår er rentemøtet til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, i september, sier DNB-økonomen til E24.

Sentralbanken har ikke økt renten siden 27. juli 2006.

Les også:FED trenger flere bevis om arbeidsmarkedet

Renteheving vil komme

Sentralbanksjef Janet Yellen uttalte i sin tale til den amerikanske Kongressen i juni at det vil komme en renteheving fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, i 2015. Spørsmålet er bare når.

Meglermiljøet i DNB venter at Yellen vil sette opp styringsrenten fra rekordlave 0,25 prosent.

– Det kan være mulighet for ytterligere heving i desember dersom arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg. Vi tror imidlertid det stanser med én renteøkning, sier Kjennerud.

Sjefstrateg i Nordea, Leif-Rune Rein, spår i likhet med Kjennerud, én renteheving fra USA i september.

– Blir det ikke renteheving i september, må vi nok vente til 2016, sier Rein til E24.

OPP: Det er ventet at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen vil sette opp styringsrenten i september.

Videre tror Rein på en sterkere økonomisk vekst for verdensøkonomien i andre kvartal enn i det første.

Les også

USAs sentralbanksjef tror styringsrenta må opp

Flere stormakter i kulissene

Sjefstrateg Leif-Rune Rein.

USA vil imidlertid ikke dominere verdensbildet alene.

– Kina kommer også til å bli viktig til høsten. Det kan bli vanskelig for landet å holde på veksten dersom fallet i igangsettingen av boliger fortsetter og smitter over på forbruksveksten, sier Kjennerud.

– Det blir spennende å se om Kina klarer å holde på veksten, sier Rein.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets uttalte tidligere denne måneden til E24 at Kina er viktigere for Norge enn Hellas.

Kjennerud mener at Kina nå har utviklet seg til å bli et «ikke-marked». Aksjemarkedet er kunstig, og all tidligere historikk har vist at det vil ikke holde på sikt.

– Kinesiske aksjer er fremdeles dyrt, og når myndighetene åpner for ordinær handel igjen, kan det bli et fall på opptil 20 prosent i aksjekursene, spår Kjennerud.

Norsk Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg, uttalte til E24 tirsdag at de er bekymret for utviklingen i Kina.

Investeringsstrateg Ruchir Sharma i Morgan Stanley venter at en svakere vekst fra Kina vil presse veksten i den internasjonale økonomien ned til under to prosent mot et tidligere anslag på over tre prosent.

Les også

IMF bekymret for Hellas og Kina

– Viktig for Norge

På tredje plass over viktige økonomier de kommende månedene kommer et land på vei inn i varmen igjen etter 12 år ute i kulden: Iran.

Iran og stormaktene USA, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland inngikk 14. juli en historisk atomavtale i Wien. Tolv år tok det før partene ble enige.

Avtalen begrenser Irans atomprogram, og den er en omfattende heving av sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd. Dette inkluderer sanksjoner innenfor handel, teknologi, finans og energi.

Leif-Rune Rein i Nordea setter spørsmålstegn ved om oljemarkedet nå viser tegn til stabilisering.

Oljeprisen falt noe da enigheten om en atomavtale ble kjent, men en avtale var langt på vei allerede priset inn i markedet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt påpekte at avtalen er dårlig nytt for oljeutvinning på norsk sokkel. En fallende oljepris har allerede skapt vansker for flere selskaper innen oljeservice i Norge.

– Hvor mye mer olje Iran kan produsere, vil påvirke norsk økonomi og vår vekst, sier Kjennerud.

Les også

Nord-Korea avviser atomforhandlinger med USA

Kollega Torbjørn Kjus, DNBs senior oljeanalytiker, spår en pris på 65 amerikanske dollar per fat nordsjøolje ved årets slutt. Et fat nordsjøolje (brent spot) landet før helgen på 54,58 dollar.

Spillet er ikke over for Hellas

Siste ord er heller ikke sagt i forhandlingene mellom Hellas og troikaen bestående av Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet.

– Avtalen de inngikk forrige uke, løser ikke det grunnleggende problemet, nemlig grekernes gjeld. Enten må kreditorene ta tak nå, eller så må vi være forberedt på flere pakker noen år frem i tid, sier DNB-økonomen.

DRAMAET ER IKKE OVER: Det har stilnet fra Hellas de siste dagene, men DNB-økonom tror dramaet kan utspille seg på nytt. Bildet er hentet fra demonstrasjonen mot ny låneavtale.

Kjennerud ser det ikke som usannsynlig at det vil bli snakk om grexit igjen i løpet av de neste årene. Per nå er imidlertid Hellas bedre tjent med å være i eurosamarbeidet enn å stå utenfor.

– Nå må grekerne bygge tillit, sier han.

Kjennerud tror Den europeiske sentralbanken vil holde styringsrenten i ro på 0,05 prosent ut året. Likeså tror han at Sverige, Danmark og Sveits, der man alt har negative renter, er ferdig med å kutte.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hennes tale kan bli avgjørende for hvordan markedene reagerer

  2. Svakeste vekst på fire år: – Draghi er nødt til å justere ned

  3. Sjeføkonom om avgjørende Yellen-tale: – Veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien

  4. Fed holder renten uendret

  5. – Ikke noen grunn til å frykte rentesjokk