Gullprisene på det laveste på fem år

Forventninger om høyere renter sender dollar-denominerte metaller og råvarer til bunns.

MISTER VERDI: Gullet er ofte brukt som beskyttelse mot inflasjon og en svak dollar. Nå styrker dollaren seg og investorer selger seg ut av det edle metallet.
  • Susanne Klungtveit
Publisert: Publisert:

Gull og andre metaller mister popularitet til fordel for rentebærende produkter i påvente av høyere dollar-rente.

Også Bloomberg Commodity Index som dekker verdens hovedråvarer er på det laveste nivået siden 2002 etter fem dagers fall og en nedgang på over ett prosentpoeng mandag i New York.

Gullet under 1.100 dollar

Gullprisen er i skrivende øyeblikk ned 3,08 prosent for dagen og ligger på 1098,10 dollar per unse. En unse tilsvarer 31,10 gram.

Dette representerer en nedgang på over 40 prosent siden toppnivået i midten av 2011. For å finne lignende gullpriser på vi helt tilbake til mars 2010.

Noe av årsaken til dagens markante fallet var storsalg i det Shanghai Gold Exchange åpnet mandag morgen, hvor hele 33 tonn gull i Shanghai og New York skiftet hender til en verdi av 1,3 milliarder dollar.

Høyere rente er syndebukk

The Fed ventes å annonsere en høyere styringsrente ved neste rentemøte i september. En høyere rente styrker isolert sett verdien på valutaen, og den amerikanske dollaren har det siste året styrket seg kraftig på verdensmarkedet. Investorer flytter derfor kapital til rentebærende verdipapirer da disse er ventet å gi en høyere avkastning.

– Høyere amerikanske renter vil styrke dollaren ytterligere, noe som vil trekke ut kapital fra råvarer, metaller og eiendeler knyttet til raskt voksende markeder, sier Vattana Vongseenin, konsernsjef i Phillip Asset Management Co. til Bloomberg.

Oljen fortsetter nedgang

Oljen synker også mandag og gikk under 50 dollar fattet for amerikansk lettolje (WTI Spot), også future-kontraktene gikk markant ned som følge av mulig oppheving av sanksjoner for Irans oljelagre.

Under en pressekonferanse i Tehran sa den iranske oljeministeren at de forventer å pumpe ut nesten fire millioner fat olje per dag innen seks måneder etter en eventuell åpning til det globale markedet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Største råvare-veddemål siden finanskrisen

  2. Laveste sølvpris siden november: – Gjør ikke smykker billigere

  3. Storbank tror Trump-rally på Wall Street vil vare lenge

  4. Ny nedtur for Asia-børsene

  5. Høyeste gullpris siden november