Høyre reagerte på at Arbeiderpartiet brukte Exit.serien som bilde når de skulle beskrive politikk. Nå svarer Ap hvorfor.

Høyres skatte-exit

Høyres exit fra egen skattepolitikk vitner om et parti i villrede. Det som står igjen av skattepolitikken er skreddersydd for landets én-prosent rikeste. En drømmesituasjon for virkelighetens Exit-menn.

 • Eigil Knutsen
  Eigil Knutsen
  Finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Exit-serien på NRK er underholdning, men likefult et skremmende og tankevekkende bilde på økonomiske maktforhold i samfunnet vårt. Fremstillingen av karakterenes elleville liv er basert på historier fra fire menn som arbeider i Oslos finansmiljø i dag og samtaler med andre fra miljøet og Økokrim.

Selv om Henrik Asheim og Linda Hofstad Helleland misliker sterkt at serien trekkes frem i debatten om formuesskatten, hersker det liten tvil om at virkelighetens Exit-menn er de som tjener mest på Høyres skattepolitikk.

For i Norge eide den rikeste prosenten 23,1 prosent av all formuen i 2019. Det er nærmere hver fjerde formueskrone i landet. I snitt har denne gruppen en formue på 70 millioner kroner. Å unnta aksjer fra formuesbeskatning, som Høyre vil, koster staten 7,2 milliarder kroner. 6 av disse 7 milliardene går til den landets 1 prosent rikeste. Skattekuttet er altså skreddersydd for å treffe de med de største formuene.

Denne kronikken er en replikk på denne

Høyre skyver næringslivet foran seg i kampen for skattefrie aksjeformuer i Norge. Regjeringen har bestilt rapport på rapport, men ingen finner empirisk bevis for påstandene om at formuesskatten er ødeleggende. De 460 000 husholdningene som eier små og mellomstore bedrifter har i gjennomsnitt en skattbar formue på 6,7 millioner kroner. Hvor mye får eiere av små og mellomstore bedrifter som følge av denne kuttpolitikken, sånn egentlig? I følge finansministeren er det for mange snakk om mindre enn 100 kroner.

I stedet for å støtte bedriftene, kaster Høyre penger etter de aller rikeste. Over halvparten av kuttet, hele 4 milliarder kroner, går til den rikeste promillen i Norge. Gjennomsnittet av den rikeste promillen i Norge har en formue på 350 millioner kroner ifølge SSB. Det er altså mer penger til toppen av den økonomiske eliten Høyre mener skal hjelpe et koronanæringsliv i nød.

Pandemiens ankomst sendte over 400.000 arbeidstakere ut i arbeidsledighet nærmest over natten. Nå er tallet heldigvis mindre, men ved utgangen av februar var det fremdeles registrert 207 900 arbeidssøkere hos NAV. 7,3 prosent av arbeidsstyrken.

Sett denne? «Exit-leilighet» til salgs igjen for tre millioner mindre

Svaret på dette fra Høyre er altså lavere skatt for de med store aksjeformuer. Hva om vi kunne brukt milliardene på noe annet enn skattekutt? Få folk i jobb, ta igjen etterslepet på sykehusene, flere lærere. Listen over bedre ting å bruke fellesskapets penger på er lang.

Det er den universelle velferdsstaten som har tatt oss gjennom pandemien. Vi er alle like for koronaviruset. Vi har alle rett på den samme hjelpen, om det skulle bli vår tur til å havne på intensiven. Den samme intensivplassen har også de de rikeste rett på å bruke. Det er bare så synd at Høyre ikke vil at de skal betale for den.

«Nå er det vanlige folk sin tur», sier vi i Arbeiderpartiet. For Høyre er det åpenbart de aller rikeste sin tur.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Formuesskatt
 2. Skattepolitikk
 3. Linda Hofstad Helleland
 4. Henrik Asheim
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Exit, Ap? Virkelig?

 2. SV avviser NHO-sjefens skattekrav: – Næringslivet må bidra

 3. Erna Solberg med formuesskatt-støtte til laksemilliardær

 4. Laksemilliardær Gustav Witzøe knallhardt ut mot formuesskatt

 5. Rødt-kandidat: – Bare flytt, Witzøe!