NHO bekymret for at lånerabatt til småbedriftene drøyer: – Uheldig og unødvendig

Norske små og mellomstore bedrifter blir skadelidende av at gunstigere låneregler trekker ut i tid, mens bankene får en konkurranseulempe, mener sjeføkonom Øystein Dørum.

BER REGJERINGEN SKYNDE SEG: Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den såkalte SMB-rabatten gjør at banker kan holde mindre kapital for å låne ut til små og mellomstore bedrifter – et grep som kan gjøre småbedriftene mer attraktive hos bankene.

EU har fremskyndet en utvidet rabatt som følge av pandemien, slik at den allerede trådte i kraft i fjor sommer.

Ifølge Finansdepartementet vil reglene tre i kraft i Norge etter at de er tatt inn i EØS-avtalen, men det er ikke klart når dette kan skje.

Nylig meldte departementet at endringen ikke vil skje i Norge i juni, som var den opprinnelige datoen for innføring av regelverket i EU.

Det bekymrer NHO.

Mener småbedrifter blir skadelidende

– Dette er en unødvendighet. Det er en særnorsk tilpasning som vi ikke trenger nå, tvert imot. Vi skal jo innføre det, og jo før vi gjør det jo mer vil det hjelpe i den krevende situasjonen norsk økonomi står i, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til E24.

Han sier det er «uheldig og unødvendig» at utvidelsen av SMB-rabatten ikke blir innført samtidig i Norge som i resten av EU.

Dørum peker på at små og mellomstore bedrifter står for rundt halvparten av alle ansatte og verdiskapning i næringslivet.

Han mener forskjellen i regler kan gi dyrere lån og mindre tilgang til kreditt for bedriftene enn i en situasjon hvor rabatten er innført.

– Ved at du kan holde mindre kapital, kan du også tilby lån til lavere rente. Det kan også ha noe å si for hvordan banken fordeler kapitalen sin.

Arbeider «så raskt som mulig»

Finansdepartementet opplyser at det arbeider «så raskt som mulig» for å få EUs bankpakke inn i EØS-avtalen, som vil gjøre at den utvidede SMB-rabatten gjelder også norske banker.

– Norske bedrifter har god tilgang på kapital fra banker og verdipapirmarkedet, sier statssekretær Geir Olsen (V) i en kommentar via departementets kommunikasjonsavdeling.

Han fremholder at dagens grense på inntil 15 millioner «er relativt store lån i norsk sammenheng».

– Når bankpakken innlemmes i EØS-avtalen vil den utvidede SMB-rabatten innebære at også større SMB-utlån fra norske banker omfattes.

Les også

NHO bekymret for brexitsmell på norsk batterieksport

Bekymret for konkurranseulempe

Dørum mener utsettelsen gir uheldige effekter på konkurransen, ved at utenlandske banker er underlagt reglene som gjør at de kan holde mindre kapital bak lånene til små og mellomstore bedrifter.

– Utenlandske banker som er regulert utenfra kan tilby den rabatten. Det er konkurransevridende. Det er i seg selv uheldig.

Sjeføkonomen peker på at mange små bedrifter bruker små, lokale banker, typisk lokale eller regionale sparebanker.

– Da er det til mindre hjelp om de store utenlandske konkurrentene kan tilby disse lånene.

Les også

LO og NHO går sammen med kraftaktører: Vil ha storsatsing på grønt hydrogen

Finansnæringens organisasjon Finans Norge fremholdt i et høringssvar i januar at endringene «medfører en merkbar konkurranseulempe for norskregulerte banker på kort sikt».

«Like konkurransevilkår er viktig for å bidra til at norsk næringsliv kommer i gang etter koronakrisen, beskytte norske arbeidsplasser i banknæringen og sikre kredittilgangen for norsk næringsliv også i nedgangstider ettersom man har sett at utenlandske banker prioriterer hjemmemarkedet i nedgangstider», skrev Finans Norge.

Ber regjeringen skynde seg

Dørum oppfordrer regjeringen til å følge EUs innføring av regelverket «så raskt det lar seg gjøre».

– Vi står i en krise. En krise som særlig treffer mange små og mellomstore bedrifter. Alt som kan hjelpe norsk næringsliv i gang, det vil være bra.

– Det å ha særnorske regler i en sånn situasjon synes vi er rart. Det står ikke på motvilje, men dette har EU gjort og dette bør vi også gjøre, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Øystein Dørum
 2. NHO
 3. EU
 4. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Svenskeraid på Bank Norwegian: Kan frigjøre over fire milliarder

 2. NHO bekymret for vaksine-utsettelse: – Åtte til tolv uker er kritisk

 3. Færre konkurser hittil i år: – Kunstig lave tall

 4. Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen med fire måneder

 5. Betalt innhold

  Dette betyr rentemøtet for boliglån, kronekurs og aksjer