DNB Markets: Tre faktorer kan gi raskere rentehopp
Den første renteøkningen etter coronakrisen kan komme allerede neste år, mener tallknuserne i DNB Markets.
Økte boligpriser, økonomisk innhenting og coronavaksine kan fremskynde neste renteheving, mener DNB Markets.
Selv om DNB Markets fremdeles har en renteheving i mars 2022 som sitt hovedscenario, kan imidlertid renteøkningen komme så tidlig som til høsten neste år.
Det skriver meglerhusets økonom Oddmund Berg i et notat.
Signalene fra sentralbanken selv, som publiserte sin forrige pengepolitiske rapport i september, har vært en renteheving i den andre halvdelen av 2022. Neste rapport kommer ved sentralbankens rentemøte den 17. desember.
Dersom rentehevingen skal komme tidligere, må imidlertid forholdene ligge til rette for det, mener Berg.
Det krever at den økonomiske innhentingen, godt hjulpet av en effektiv coronavaksine, må være sterk nok, skriver økonomen. Samtidig må boligprisveksten holde seg høy.
OECD venter comeback for verdensøkonomien i slutten av 2021
Innhenting og ubalanse
Sentralbanken har i forrige pengepolitiske rapport understreket at den rekordlave nullrenten trolig vil holdes i ro til økonomien normaliseres.
Norges Bank har også trukket frem at en renteheving kan komme tidligere dersom produksjonen og sysselsettingen øker mer enn anslått, og at det er tegn til at finansielle ubalanser bygger seg opp.
– Merk at siden april har boligprisene økt kraftig, og lave renter har sannsynligvis vært en viktig driver, skriver Berg i notatet.
Norges Bank holder renten uendret på null prosent
Han trekker samtidig frem at gjeldsveksten i husholdningene har tatt seg noe opp, og at nordmenns gjeld fremdeles er høy.
Ved å signalisere lavere renter i flere år fremover, har Norges Bank dermed lagt mer vekt på å støtte den økonomiske innhentingen, fremfor å kjempe mot finansielle ubalanser, mener Berg.
– Dersom økonomien har kommet seg rimelig godt tilbake i tredje kvartal, vil Norges Bank sannsynligvis være i en posisjon der de kan legge mindre vekt på å stimulere innhentingen og mer vekt på økte finansielle ubalanser, skriver Berg.
– Gitt at boligprisveksten i mellomtiden har fortsatt i et tempo som tilsvarer 8–10 prosent årlig vekst, kan kompromisset være til fordel for en renteøkning høsten 2021, fortsetter han.
Gjelden spiser opp mer enn nordmenns inntekter
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Olsen venter større prisvekst på boliger
DNB Markets tror på raskt oppsving i andre halvdel av året: Forbrukerne sitter med «tørt krutt» på konto
Det første rentehoppet kan komme raskt etter vaksineringen, tror økonom: – Da er man i en helt annen verden
Knapt flertall tror på renteheving allerede i år
Unormal økonomi også neste år: – Kanskje kan vi leve som før fra 2022