Byttehandel ga prisrekord i Tromsø

En uvanlig byttehandel førte til at ekteparet Anne og Ola Mortensen solgte Nord-Norges dyreste enebolig, og fikk kjøperens toppleilighet i bytte.

Tromsøs dyreste villa har utsikt mot havet fra soverommet.

iTromsø
  • Rune Ytreberg (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Hva gjør du for å få råd til å kjøpe Nord-Norges dyreste enebolig, en praktvilla til 25,75 millioner kroner? Jo, foreslå for selgerne at de kan bytte den med din egen luksusleilighet med byens beste utsikt og gi de rundt 10 millioner kroner i hånden.

Det skjedde i høst da to av Tromsøs mest spektakulære og kostbare boliger byttet eiere, i det som er en noe uvanlig byttehandel.

– Det var en byttehandel som kom på plass, og så betalte jeg et mellomlegg. Jeg vet ikke helt hvem sin idé det var. Spør Tom Espen, det var han som sto for transaksjonen, sier villakjøper John Fredrik Kvalsund.

Han er porteføljeforvalter i Sparebank1 Kapitalforvaltning og ble i høst ringt opp av eiendomsmegler Tom Espen Stormo i Sne Eiendomsmegling.

Stormo hadde I et halvt år forsøkt å selge Tromsøs dyreste villa uten hell, en storslagen sak på 500 kvadrat med stor hage og sørvendt utsikt over fjell og fjære.

– Tom Espen ringte meg og sa: «Jeg har et hus du må se på». Jeg synes det huset var så fint, og så ble det handel, sier Kvalsund.

REKORDPRIS: Tromsøs dyreste villa ble solgt for 25,75 millioner kroner i en byttehandel.

Daniel Lilleeng
Les på E24+

Profilert ekspert: – Vi har et slags boligkrakk i Stavanger

Ikke normalt

Villaen sør på Tromsøya er den dyreste eneboligen som noensinne er solgt i nitusenbyen. 25,75 millioner kroner er fire ganger så dyrt som en vanlig enebolig i Tromsø. Løsningen ble å bytte hus mot leilighet.

– Jeg tok kontakt og viste han huset, og så at det var riktig ut fra det John Fredrik ønsket seg. Han ville se om han fikk til å kjøpe det. Men 25 millioner er ikke et normalt kostnadsnivå, så man måtte jobbe med finansieringen. Og da ble bytte med leilighet en del av finansieringen, forteller Stormo.

BOLIGBYTTER: John Fredrik Kvalsund skaffet seg millionvilla ved å bytte bort leiligheten sin.

Privat

Ekteparet Ole Kristian Mortensen og Anne-M Lyngra Mortensen, som eide villaen, hadde klar en utenlandsk kjøper i vinter, men da koronapandemien skyllet innover landet ble salget avlyst. Takket være coronaen fikk nå Kvalsund fra Tomasjord sjansen til å skaffe seg praktvillaen.

– Hvordan kan vi løse dette? John Fredrik sier til meg: «Jeg har en leilighet jeg er veldig glad, kan de være interessert i å se på den?». Byttehandel er ikke uvanlig, vi jobber med flere slike nå mens vi snakker sammen, legger han til.

Han kartla verdien av begge eiendommene og spurte ekteparet Mortensen som eide «Villa Telegrafbukta» om de ville ta Kvalsunds toppleilighet som en del av betalingen. For dette var ikke hvilken som helst leilighet.

– Det var en fantastisk leilighet som ble lagt på bordet, sier Stormo.

Kjøkkenet er nylig pusset opp.

iTromsø
Les på E24+

Uten denne modellen hadde Fredrik (31) aldri klart å komme seg inn på boligmarkedet

Crème de la crème

For noen år siden hyret direktør Rolf Berg, som drev offshore verden rundt, inn Tromsøs stjernearkitekt Snorre Stinessen til å bygge en sørvendt maritimt preget boligblokk ved Skansen i Tromsø indre havn.

Oppe i femte etasje med megautsikt og to terrasser hadde Kvalsund for fire år siden kjøpt den leiligheten som var spesialtegnet til Berg selv.

Leiligheten som ble byttet ligger oppe i etasjene i Søndre Tollbugate.

Daniel Lilleeng

Nå la Kvalsund leiligheten han kjøpte for 9,5 millioner kroner på bordet og spurte om Mortensen ville bytte.

– Den har sjeldne og særegne løsninger. Den er tegnet slik at du kan ligge i sengen i soverommet og se tvers gjennom leiligheten mot utsikten i sør. Vindusflaten dekker hele vestsiden, terrassen mot sør er formet som en skipsbro, og på terrassen mot vest har du kveldssol, forteller Stormo.

Kvalsund bodde i leiligheten i Søndre Tollbugate i fire år og brukte tre minutter til jobben. Utsikten er ifølge Kvalsund «helt unik» og bygget er tegnet slik «at du følger du er på sjøen».

Toppleiligheten ble verdsatt til 15 millioner kroner, og med et mellomlegg på nær 11 millioner kroner fikk Kvalsund en praktvilla som det ikke finnes like av i Tromsø.

Eiendomsmegler Tom Espen Stormo i Sne-gruppen.

iTromsø

– Det beste med huset er nok utsikten fra det øverste soverommet. Når du våkner har du panoramautsikt mot Grindøya og Tisnes. Det er som å være på hytta, ikke i byen.

– Skal du pusse opp?

– Nei. Jeg kan ikke forbedre det. Huset er bare fire år. Og de forrige eierne har skiftet ut kjøkkenet. Alt er gjennomført har så godt det lar seg gjøre. Veien til jobben blir litt lengre, men da tar jeg bare sykkel eller buss.

Huset ble bygget for fire år siden.

iTromsø

Han måtte selge to hyttetomter i Malangen for å få nok penger til huskjøpet, og ender opp med å betale rundt 10 millioner kroner kontant for en eiendom verdsatt til nær 26 millioner kroner. og den handelen er han fornøyd med.

– Det er en bra deal, sier Kvalsund.

Ekteparet Mortensen ønsker ikke å gi noen kommentar til boligbytte, men deres megler Stormo sier at de er svært fornøyd med bolighandelen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tromsø
  2. Bolighandel

Flere artikler

  1. Arbeiderpartiet vil satse på romindustri i nord

  2. Legestreiken trappes opp

  3. Gir 1,5 milliarder kroner mer ute- og reiseliv: - Minner om hastearbeid

  4. Obos-prisene i Oslo steg for syvende måned på rad

  5. Skatteetaten tar over skatteoppkrevingen i Norge