Strammer inn på Haugalandet: - Utfordrende og uoversiktlig

Regjeringen strammer inn tiltakene for syv kommuner for å håndtere den stigende smitten med den britiske virusmutasjonen.

STRENGE TILTAK: Helseminister Bent Høie innfører det strengeste nasjonale tiltaksnivået i syv kommuner i Haugesundsområdet.
Publisert:

Saken oppdateres!

Fra og med onsdag 17. mars og til og med søndag 11. april er Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord underlagt tiltaksnivå A fra nasjonalt hold.

Det innebærer blant annet at alle butikker og varehus skal være stengt med noen unntak, full skjenkestopp og kun take-away på serveringsstedene.

I tillegg blir treningssentre, svømmehaller og lignende stengt, og det oppfordres til å unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem.

– Det er stigende smitte med den engelske virusvarianten i flere av kommunene i Haugesunds-området, og de melder om at situasjonen er utfordrende og uoversiktlig. Kommunene har derfor bedt om at regjeringen innfører regionale tiltak slik at de kan få kontroll over smitten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Dobling på to døgn

På to døgn har smitten doblet seg på Haugalandet, og ordfører i Haugesund Arne Christian Mohn sier til VG at de ba om å få innføre strengere regler fordi de var i ferd med å miste kontrollen.

– Hvis vi skulle innført disse tiltakene selv, måtte en og en kommune gjort det, og det ville tatt for lang tid før tiltakene trådte i kraft. For at dette skulle ha noe effekt måtte vi gå sammen og be departementet godkjenne de strenge tiltakene, sier Mohn.

De syv kommunene i Haugesundsregionen har om lag 100.000 innbyggere, og mange av dem bor og jobber på tvers av kommunene. Inntil i går var det stort sett Tysvær, Haugesund og Karmøy som hadde mest smitte i regionen.

– I dag fikk vi smitte i to nye kommuner, i tillegg fikk vi melding om at det var flere smittede i Stord, som er nabokommunen til vår nabokommune, og da får vi mistanke om at det dreier seg om samme utbrudd, og da er vi jo inne i Vestlandsfylket også, sier Mohn.

Klikk på faktaboksen under for å se den fulle listen over tiltak under tiltaksnivå A.

MYE SMITTE: Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, sier at smitten har økt med 50 prosent på to døgn.

Ustabil situasjon

Regjeringen beskriver smittesituasjonen i Haugesunds-området som ustabil. Smittesporingskapasiteten er under press og et høyt antall personer er i karantene.

Bare i Haugesund kommune er det tirsdag påvist 27 nye smittetilfeller, noe som er flere enn noen gang tidligere under pandemien og nesten en dobling fra dagen før. I tillegg er 982 personer i karantene og 116 personer i isolasjon.

– Et økende antall smittetilfeller er av den engelske virusvarianten og flere har ukjent smittevei, skriver Helsedepartementet.

Mandag måtte sykehuset i Haugesund redusere planlagt drift på grunn av coronainnleggelser. Det er nå fem innlagte coronapasienter her - det høyeste siden begynnelsen av april i fjor.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18796

Ba om strengere tiltak

I møte med kommunene på Haugalandet, helsemyndighetene og Statsforvalteren i dag formiddag, ble spørsmålet om nye nasjonale coronatiltak drøftet.

– Vi står i en alvorlig situasjon med stor smitte på Haugalandet, og vi er bekymret blant annet for test- og smittesporingskapasiteten og sykehuskapasiteten, sier rådmann i Tysvær Sigurd Eikje.

Den lille øya Utsira utenfor Karmøy har foreløpig ingen smittede, men fordi innbyggerne jobber og bor på tvers av kommunene må også de bli med på dugnaden.

– Vi merker alvoret nå. Nå håper jeg folk holder seg mest mulig hjemme, og at dette fungerer slik at vi kan lette på tiltakene før 11. april, hvis ikke blir det enda en påske uten inntekt for reiselivet her ute, sier ordfører på Utsira Marte Eide Klovning til VG.

I Vindafjord kommune sier fungerende ordfører Tove Madland at hun forstår om innbyggerne er lei, men hun håper de likevel klarer å være med på dugnaden.

– Dette er en krevende situasjon for både innbyggerne og næringslivet, og nå håper jeg virkelig vi klarer å stoppe denne oppblomstringen, sier Madland.

Publisert:
Gå til e24.no