Rekordhøy ledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Moskenes i Lofoten har 13,5 prosent arbeidsledighet. Likevel importeres det arbeidskraft hit i skreisesongen.

Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen fisker etter skrei på havet ved Gryllefjord på utsiden av Senja. Det årlige skreifisket starter i januar og varer til april. Tidligere sløyde fiskerne selv fangsten på mottaksanleggene. Nå er det sesongarbeidere som tar seg av sløyingen og videreforedling av fisken.

Cornelius Poppe / NTB
 • NTB
Publisert: Publisert:

I disse dager ankommer opptil 4.000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen, skriver Klassekampen. Fiskerikommunen Moskenes, nesten ytterst i Lofoten, alene behøver 60–70 sesongarbeidere.

– Vi trenger sesongarbeidere, ikke for å spare penger, men for å få tatt imot og bearbeide råstoffet, sier daglig leder Jonas Walsøe i Berg Seafood i Svolvær.

Han har oppfordret permitterte til å ta kontakt, og har fått mange henvendelser. Men mange i industrien foretrekker gjestearbeidere, som er villig til å stå på med lange arbeidsdager når mye råstoff kommer på land.

Walsøe poengterer at de fleste i fiskeindustrien betaler gjestearbeiderne 190 kroner timen, som er noenlunde det samme som norske arbeidere ville fått.

Steinar Eliassen, som leder Fiskekjøperes Forening, utelukker ikke at permitterte fra reiselivet kan gjøre en god jobb i fiskeindustrien, men minner om at dette er jobber som krever kompetanse og fleksibilitet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Arbeidsliv
 3. Lofoten
 4. Coronaviruset
 5. Moskenes
 6. Jobb

Flere artikler

 1. Kaller fiskeriministerens utspill «svært naivt»: – Torsken venter ikke på at grensen åpnes

 2. Etter ilddåpen under årets skreifiske vil 18-åringen ha egen båt.

 3. Betalt innhold

  Fiskemottakene venter på arbeidere og åpne grenser. Fisken kommer uansett.

 4. Stengte grenser kan ramme fiskeindustrien: – Vi krysser fingre og tær

 5. Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe»