Prognoseprisen: Nordea knuste Finansdepartementet

For første gang traff Nordea best på prognosene om norsk økonomi, og danket dermed ut institusjonene som selv setter renten og bevilger pengene.

SLO DE STORE: Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, lurer på om det kan ha vært en fordel å ikke ha de største makromodellene under pandemisjokket. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

Torsdag ble Prognoseprisen delt ut for 17. gang under Samfunnsøkonomenes årlige valutaseminar. For første gang er det Nordea som går av med seieren.

– Vi har aldri vunnet før, det er stas. Det er selvfølgelig også litt innslag av tilfeldigheter, men det er en fin anerkjennelse, sier han til E24.

Prognosene dreier seg blant annet om forventet økonomisk vekst (BNP), renter, kronekurs og inflasjon i 2021, og ble levert mot slutten av 2020.

– Det var et år med stor usikkerhet og et pandemisjokk som vi ikke har opplevd før. Det var fortsatt stor usikkerhet da vi lagde prognosene den høsten, forteller Olsen.

Les på E24+

Ni spørsmål og svar om prishoppet på matvarer

– Bedre å tenke fritt

Sjeføkonomen i Nordea understreker at det var et vanskelig år.

– Vi er jo et lite miljø uten store analysemodeller, så vi måtte starte helt fra scratch og se helt konkret på de ulike næringene. Forutsetningsarbeidet var større enn vanlig, sier han.

– Hvordan klarte dere å slå store institusjoner som Norges Bank og Finansdepartementet?

– Det var en veldig uvanlig periode å lage anslag i. Sånn sett var det nesten en fordel å ikke ha store makromodeller å bale med. De er ikke laget for å håndtere denne type sjokk.

– I en sånn situasjon står man nesten bedre rustet med den frie tanke. Det gjorde kanskje også at konkurransen ble mer lik, at man hadde mer like forutsetninger, legger Olsen til.

– Håpet de gjorde det bedre

På annenplass kom IMF, fulgt av SEB på tredje plass. De som traff dårligst på prognosene for 2021 var OECD.

I den såkalte adelskalenderen, som viser snittet av de siste tre konkurransene, ligger Nordea nå på en fjerdeplass, slått av LO, Norges Bank og Danske Bank på topp.

Genaro Sucarrat ved BI, som deler ut prisen, minner om at årets utdeling gjelder for coronaår nummer to, og at det derfor var svært utfordrende.

– Nordea har likevel gjort det relativt bra. Det er også hyggelig at de for første gang får denne utmerkelsen, for de har gjort det bra over tid, sier han til E24.

Succarat påpeker også at Finansdepartementet har gjort det dårligere de siste årene, med en 7. plass i adelskalenderen.

– Med den viktige rollen de spiller i økonomisk beslutningstaking, så ville man håpet de gjorde det bedre over tid, sier han.

Ellers trekker han frem at de store internasjonale prognosemakerne stort sett gjør det dårlig.

– Jeg synes derfor de utenlandske får for mye oppmerksomhet i norsk media, sier han.

Les også

Venter markant boligprisfall: – De som håper på snarlig rentekutt, kan bli skuffet

Publisert: