Undersøkelse slakter regjeringens skattekutt til superrike

En undersøkelse fra Norges Handelshøyskole (NHH) mener å kunne vise at regjeringens argumenter for å gi milliarder i kutt i formuesskatten for «superrike» i Norge, ikke holder vann.

SLAKTER SKATTEKUTT: En ny undersøkelse fra Norges Handelshøyskole (NHH).
Publisert: Publisert:

I forlengelsen av sin masteroppgave ved Senter for skatteforskning har to studenter analysert formuesskatt betalt for eierskap til bedrifter som kom med i Dagens Næringsliv gasellekåring for 2013, skriver VG. Gasellebedrifter er Norges mest vellykkede vekstbedrifter.

I prosjektet undersøkes regjeringens påstand om at den norske formuesskatten er spesielt skadelig for eierne av slike gründer- og innovasjonsbedrifter.

Studentene, Marte Finnevolden og Tiril Amalie Gulbrandsen, har sikret seg data fra i alt 1.835 av gasellebedriftene, og identifisert 3.714 eiere av disse ved hjelp av regnskaper og offentlige registre.

NHH-professor Jarle Møen, som veiledet studentene, sier det mest overraskende funnet var at formuesskatten utgjør en såpass liten andel av bedriftenes utbytte.

– I mediene får man inntrykk av at formuesskatten er den viktigste grunnen til at det tas ut utbytte, men eierne tar ut ti ganger mer utbytte enn de betaler i formuesskatt. Det er ikke noe galt i det, men det viser at disse bedriftene ikke lider under kapitalmangel, sier han.

Onsdag klokken 10 legger regjeringen både fram forslaget til statsbudsjettet for 2016 og forslag til ny skattereform. (©NTB)

Publisert:

Her kan du lese mer om