Nordea: – Hard landing i Kina vil utsette renteoppgang

Nordea Markets ser begrenset effekt på verdensøkonomien ved et økonomisk tilbakeslag i Kina.

PAUSE: En arbeider tar en blund under lunsjpausen ved Foxconn-fabrikken i Guangdong-provinsen i Kina.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Selv om Nordea Markets mener det er en reell risiko for at det kraftige fallet i det kinesiske aksjemarkedet skal spre seg til de oppblåste kreditt- og eiendomsmarkedene, så tror de fortsatt at kjempelandet unngår et voldsomt økonomisk tilbakeslag.

Selv om veksten er på vei ned fordi selskapene i Kina vil redusere overkapasiteten og redusere gjelden, så fester Nordea-analytikerne lit til kinesiske myndigheter som de mener er besatt av å oppnå en stabil økonomisk vekst.

Les også

Kinesere vil bygge hele Sveriges lyntog-nett på fem år

– Drevet av frykten for en kraftig nedgang vil myndighetene støtte opp under økonomien gjennom kredittekspansjon og offentlige investeringer, skriver Nordea Markets i Økonomisk Oversikt for september 2015.

– Begrenset effekt

Men selv om den kinesiske økonomien skulle falle kraftig, så tror Nordea Markets at effektene på verdensøkonomien vil være begrenset.

– For det første er Kina ikke et viktig eksportmarked for industrilandene. Men en tilbakegang vil smitte over i noen grad, skriver meglerhuset.

VIL SVARE: USAs og Storbritannias sentralbanksjefer Janet Yellen og Mark Carney i samtale under G20-møtet i Istanbul i februar i år.

Den første effekten vil være at troen på de såkalte fremvoksende økonomiene får seg en smell, noe som vil påvirke investeringslysten.

– Det vil utløse en pengepolitisk reaksjon. Den amerikanske og den britiske sentralbanken kan utsette renteøkningene. De respektive landenes regjeringer har et stort arsenal av virkemidler tilgjengelig, skriver Nordea Markets.

Les også

Storbank tror på «resesjon» i Kina

Rentesvar

Det er ventet at britene og amerikanerne senere i år eller neste år øker styringsrentene for første gang siden rentene ble rekordlave i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Men Den europeiske sentralbanken (ESB) har imidlertid ikke de samme mulighetene etter å ha «brukt opp» rentevåpenet, men vil måtte ty til nye ekstraordinære tiltak for å pumpe inn likviditet i det europeisk markedet, ifølge Nordea.

Men den europeiske eksportindustrien, og spesielt den tyske, vil bli satt tilbake av redusert eksport til Kina og sterkere eurokurs.

Les også

Kinesiske aksjer svinger etter kutt i styringsrenten

Men oljefall

Men selv om verdensøkonomien kanskje kan håndtere et kraftig økonomisk tilbakeslag i Kina ganske godt, kan det bli verre for oljeavhengige Norge.

Et økonomisk tilbakeslag i Kina er en av faktorene som Nordea Markets selv trekker frem som noe som kan føre til at deres forventning om at oljeprisen skal holde seg over 50 dollar fatet gjennom neste år og stige til 70 dollar i slutten av 2017 kan vise seg å være for optimistisk.

Men for store deler av verdensøkonomien er lave oljepriser en fordel for den økonomiske aktiviteten.

Les også

IMF: Veksten i verdensøkonomien svakere enn forventet

Les også

Oljefondssjefen: - Kan vi stole på Kina-tallene?

Les også

Slik ble Kina verdens nest største økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nedkjøling i verdensøkonomien rammer Oslo Børs: Laveste forventninger på over to år

  2. IMF venter dramatisk coronasmell for verdensøkonomien: – Blir sannsynligvis den verste resesjonen siden depresjonen

  3. Ser én risiko for norsk økonomi

  4. Europa havner i skyggen igjen: DNB tror den verste oljesmellen er over for USA

  5. Spår to år til med rekordlave renter