Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking

En seksjonssjef i Nav ble i februar tatt ut av tjeneste etter at det ble oppdaget at vedkommende snoket i personopplysninger. Lederen er langt fra den eneste som lar nysgjerrigheten ta overhånd.

SNOK: – Den aller vanligste forklaringen vi hører er nysgjerrighet. Man går inn i systemet for å sjekke om kjendiser eller personer i nærmiljøet har et forhold til Nav, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

Foto: Helle Gannestad VG
  • NTB
Publisert:

Etaten ønsker ikke å si hvor mange ansatte som anklages for uregelmessig sjekking av personopplysninger, men kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav bekrefter overfor NRK at det dreier seg om flere tilfeller hvert år.

– Den aller vanligste forklaringen vi hører er nysgjerrighet. Man går inn i systemet for å sjekke om kjendiser eller personer i nærmiljøet har et forhold til Nav, sier Åsholt.

Riksrevisjonen har ved flere anledninger kritisert informasjonssikkerheten i Arbeids- og velferdsetaten. Og i midten av april i år kunngjorde Nav at de har hyret inn ekstern hjelp til å gå gjennom tilgangskontrollene til de ansatte.

– Hver gang det kommer opp en sånn sak, vil det medføre en ripe i lakken for oss som organisasjon. Det må vi tåle. Så er det viktig for oss å si at dette tar vi veldig alvorlig, og at vi skal gå gjennom rutinene kjempegrundig nå, sier Åsholt i forbindelse med saken om seksjonssjefen som måtte forlate jobben i februar.

Åsholt opplyser at hovedregelen er at Nav-ansattes tilgang skal være begrenset til det faglige og geografiske området vedkommende jobber med. Den nevnte gjennomgangen skal blant annet se på om dette etterleves godt nok.

Les også

Regjeringen varsler tøffere tider for kommunene

Les også

Økonomi: Pessimismen råder blant nordmenn

Les også

Vestlandsbedrifter vegrer seg for å investere

Her kan du lese mer om

  1. Nav
  2. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Nav flyttet på over 500 ansatte: – Kunne ikke gjort noe annerledes

  2. Nav-ledere risikerer sparken etter snoking på ansatte

  3. Elkem stenger hovedkontor etter corona-smitte

  4. Annonsørinnhold

  5. Amazon ber ansatte holde seg hjemme

  6. Oscar (17) og Thomas (17) avdekket sikkerhetshullet i Vismas nye IT-system: – Amatørmessig