Dette synes folk om statsbudsjettet: – Det brukes for mye penger

Statsbudsjettet har sørget for store overskrifter denne uken, men hvor mye har egentlig folk flest fått med seg av at regjeringen øker pengebruken til rekordhøye nivåer?

INGENIØR: Kari-Marie Holmstrøm har kjent selv på usikkerheten knyttet til arbeidsledighet. Nå er hun glad regjeringen setter igang tiltak.

Tone Iren Sørheim
  • Sara Svanemyr
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

– Neinei, det vet jeg ikke. Off, nei. Jeg kan ikke noe om statsbudsjettet. Spør helst noen andre, det var de vanlige svarene E24 fikk da vi tok til gatene en kald lørdag i Oslos gater for å få folkets respons på statsbudsjettet.

Men i den småbitende kulden var det også gode svar å få, blant dem som tydelig har latt seg engasjere over myndighetens prioriteringer er Kari-Marie Holmstrøm og Bent Nord.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Gode tiltak mot arbeidsledighet

E24 møter ingeniøren Kari-Marie Holmstrøm i døren til blomsterbutikken til Finn Schjøll i Rosenkrantz' gate i Oslo.

Hun ser positivt på de nye tiltakene for å få ned arbeidsledigheten. Hun mener likevel at det kan gjøres på andre måter enn å bygge ut veier, slik regjeringen vil med økt satsing på infrastruktur.

Hun har selv kjent på usikkerheten knyttet til oljebransjen.

– Jeg har jo heldigvis jobb. Jeg var en av de første som ble sagt opp, så jeg har gått fra det å ha jobb til ikke å ha det, og å måtte leve med den usikkerheten. Nå føler at jeg sitter mer trygt. Nå er jeg bare glad jeg var en av de første som ble sagt opp, så slipper jeg å konkurrere med alle de som har blitt sagt opp i ettertid med mye mer erfaring, sier Holmstrøm.

Kari-Marie gikk fra jobb i oljeindustrien til nå å jobbe med fornybar energi.

Ingeniøren er skeptisk til regjeringens planer om skattelette, og frykter det kun vil være til fordel for de rikeste.

– Det blir litt som i USA, at det blir mer til den rikeste prosenten i samfunnet vårt, og ikke til dem som faktisk trenger det mest, sier hun.

Les også

Solberg vil unngå asylsprekk i budsjettet

Bruker for mye

En fellesnevner blant de vi snakker med er at de mener det blir brukt for mye penger av oljefondet i 2016-utgaven av statsbudsjettet, som onsdag ble lagt frem av finansminister Siv Jensen i Stortinget.

Regjeringen vil bruke mer av oljefondet for å motvirke oljebremsen og for å gi økt skattelette. For å få større investeringer og vekst i næringslivet, samtidig som det skapes flere arbeidsplasser, innebærer budsjettet en omfattende skatteomlegging.

Saken fortsetter under bildet

Siri Kjeldstad synes regjeringen burde brukt mindre på skattelette.

Tone Iren Sørheim

– Jeg har stupt rett inn i det som har med min egen jobb å gjøre, så jeg har ikke fått helt oversikt over resten enda. Men jeg vil si at jeg synes det er for stort skattelette, også mener jeg det er en litt overdreven bruk av oljefondet, sier Siri Kjeldstad som er på handletur med datteren i Oslo sentrum.

I regjeringens forslag til statsbudsjettet for neste år skal det brukes 194 milliarder kroner, tilsvarende 37.000 kroner per innbygger. Aldri tidligere har regjeringen lagt frem et budsjettforslag som innebærer så stor bruk av oljepenger. Regjeringen har i sum satt av 25 milliarder mer enn i fjor.

2,8 prosent av oljefondets verdi skal finansiere velferdsstaten i 2016.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

– Ingen vil gjøre noe upopulært

– Det er positivt at det satses mer på infrastruktur. Vei og bane trengs her i landet, og det skaper mange arbeidsplasser, sier Bent Nord. Han mener likevel at det største ankepunktet er at det brukes for mye penger.

Bent Nord tar seg god tid til E24 til tross for at hans to kamerater står og tripper like bak i Grensen.

– Regjeringen snakker om prioriteringer, men det er ingen som våger å kutte og ta upopulære avgjørelser. Når fire partier skal bli enige, og alle har sine hjertesaker og utgiftsposter, så blir det rotete.
Nord mener det bevilges for mye penger til støtteordninger som kanskje ikke fungerer, og trekker frem kontantstøtten.

Saken fortsetter under bildet

Bent Nord mener det er mye positivt å si om årets budsjett, men etterspør flere kutt.

Tone Iren Sørheim

– Jeg er minst fornøyd med at kontantstøtten ikke fjernes. Det er ingen som gjør noe med den. De kunne, etter min mening, heller brukt pengene på rullerende opptak i barnehagen, eller gitt det til de som ikke får barnehageplass, og ikke de som velger å ikke ha plass. Det burde jo jobbes for å gjøre det enklere å kombinere det å ha barn med å komme ut i arbeid, istedenfor at man er nødt til å være hjemme fordi man ikke får barnehageplass, avslutter Nord.

Les også

Slik vil regjeringen endre skattesystemet

Bruker rekordmye oljepenger

Da Siv Jensen møtte pressen utenfor sin bolig før budsjettfremleggelsen var hun klar i sin tale:

– Budsjettet svarer på de utfordringene norsk økonomi står overfor, både på kort og lang sikt.

Det viktigste skattemessige grepet regjeringen foreslår neste år for å dekke inn skattekutt, er å innføre en ny modell for progressiv og trinnvis inntektsskatt. Den nye trinnskatten vil erstatte dagens toppskatt. Skattekuttene rammer de med store lån.

Da Siv Jensen holdt finanstalen i Stortinget onsdag, innledet hun med å slå fast at oljen ikke lenger vil være den samme vekstmotoren den har vært i norsk økonomi de siste 50 årene.

Finansministeren sa at regjeringen anser oljeprisfallet som varig, og som et startskudd for omstilling i økonomien, næringslivet og arbeidslivet.

Les også

Tekna-presidenten om statsbudsjettet: – Mye er bra, men det blir litt for puslete

Les også

Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

Les også

Slik vil regjeringen endre skattesystemet

Les også

E24s guide i budsjettbegrep-jungelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Bruker 900 millioner på ledighetsgrep

  2. Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

  3. – Det blir litt for puslete

  4. Annonsørinnhold

  5. Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

  6. Statsbudsjettet på 1-2-3