Finanstilsynsdirektøren: – Et rentesjokk kan utløse et kraftig prisfall
Morten Baltzersen ser faremomenter i et norsk boligcomeback. Internasjonal proteksjonisme kan hjemsøke gjeldstyngede norske husholdninger, advarer han.
– Et kraftig boligprisfall vil øke kredittrisikoen på lån til husholdningene og til næringslivet. Risikoen er begrenset ut ifra historiske erfaringer, men får vi en ordentlig smell, kan tapene bli større enn vi opplevde på nittitallet, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet.
Høy gjeld i husholdningene, og høye boligpriser – det er to store bekymringer Finanstilsynet lenge har hatt.
Derfor vil ikke ekspertene friskmelde boligmarkedet ennå
– Kan utløse et kraftig fall
Tirsdag deltok finanstilsynsdirektøren i den årlige boligkonferansen til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Gjelden i norske husholdninger fortsetter å vokse mer enn inntektene, advarte Baltzersen.
– Vi har høy gjeld i internasjonal sammenheng. Bare Nederland og Danmark har høyere husholdningsgjeld, men i motsetning til Norge er den nå på vei ned, sier Baltzersen.
Han viser til at norske banker har høy indirekte og direkte eksponering mot boligmarkedet, både på aktivasiden og i sin funding.
– Et rentesjokk kan utløse et kraftig fall. Da vil veldig mange oppleve at en stor del av inntektene deres går til å betjene renter alene, sier Baltzersen.
Nyboligsalget opp for første gang på 11 måneder
Proteksjonisme
Overfor E24 utdyper Baltzersen at økt internasjonal proteksjonisme er blant faktorene som kan bidra til et rentesjokk.
– Det er et eksempel på et scenario hvor vi kan få høyere renter som følge av at prisveksten tiltar, sier finanstilsynsdirektøren.
President Donald Trump har innført nye tollbarrierer på import av stål og aluminium til USA, et grep som EU har varslet et motsvar til, og som eksperter har fryktet kan utløse handelskrig.
Boligprisene i Norge startet fallet i mai i fjor. Oslo-boliger fikk skrelt av åtte prosent av verdien gjennom 2017, mens de nasjonale boligprisene falt fire prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ser fare i det mange håper på
Baltzersen kaller det en «mild korreksjon», som han mener må sees på som en normalisering av et overopphetet marked – hvor den sterke prisoppgangen i årene i forveien, særlig gjennom 2016, i seg selv forklarer mye av prisfallet.
Men finanstilsynsdirektøren viser også til den strammere utlånspraksisen som Finansdepartementet innførte 1. januar 2017 som en medvirkende forklaring.
Forskriften er for tiden til vurdering, og flere eksperter tror en oppmykning kan få fart i boligprisveksten igjen.
– Vi tåler godt ytterligere prisfall. Men vi ser også en fare i det mange håper på, nemlig at boligprisene igjen tar seg opp, sier Baltzersen.
Han knytter bekymring til vedvarende lave renter, lett tilgang på lån og økonomisk oppgang.
Slaktet Nordic Securities allerede i 2011 – fratok konsesjonen i fjor
Ber Norges Bank skru opp renten
Boligprisene steg i årets to første måneder. Torsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank. Blant økonomer er det bred enighet om at styringsrenten holdes uendret. Forventningene tilsier renteøkning først på senhøsten. Alle er imidlertid ikke enige om at Norges Bank skal vente så lenge:
– Hadde det vært opp til meg, hadde renten blitt satt opp allerede nå, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.
Han tror heller ikke det vil skje, men viser til sterke internasjonale nøkkeltall, lav ledighet i Norge, vekst i oljeinvesteringene, og måneder med bedring i boligmarkedet.
– Verden er på vei inn i en høykonjunktur, og boligprisfallet synes å være over. Norges Bank kan helt klart sette opp renten nå, mener Børsum.