Disse ligger foran deg i løypa, Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen blir ikke alene om å heve renten i høst. Bank of England og Tsjekkias sentralbank har gått i forveien, og svenskene skal heve i løpet av året.

FÅR SELSKAP: Sentralbanksjef Øystein Olsen får selskap av kollegaer som nå vil heve renten og reversere mange år med ultrastimulerende pengepolitikk. Bank of England hevet renten i forrige uke, og den svenske Riksbanken har signalisert at renten skal opp før nyttår, etter at både Canada og USA har hevet renten en rekke ganger. Her kaster Olsen en bunke med gamle 200-kronesedler i kvernen, etter at nye sedler nylig ble innført.
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen ser for seg å heve renten i høst, etter at renten har ligget på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

Det blir i så fall en uvant nyhet – for det er syv år siden sist Norge opplevde en renteheving.

Nylig skrev E24 at Olsen lå noe foran i løypa med sine planer om renteheving, sammenlignet med mange av sine kollegaer globalt.

Olsen har den siste tiden kommet med gjentatte forsikringer om at han vil heve renten allerede i september.

Les mer: I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen

Nå er ikke Olsen like alene om sine planer, etter at Storbritannias sentralbank i forrige uke gikk i forveien. Banken satte da opp renten for andre gang siden finanskrisen, og har nå en rente på 0,75 prosent.

Også Tsjekkias sentralbank hevet renten igjen i forrige uke. Tsjekkia har vært en av de mest aggressive sentralbankene i Europa når det gjelder hevinger, og satte opp renten for femte gang på ett år.

– Sentralbankene i USA, Canada og Storbritannia har satt opp renten, så det er ikke slik at Norges Bank går helt mot strømmen, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– Men vi er fortsatt ganske tidlig ute sammenlignet med våre største handelspartnere i Europa, som euroområdet og Sverige, sier han.

Disse har hevet

Dette er noen av sentralbankene som har hevet renten én eller flere ganger fra bunnivået etter finanskrisen:

  • USAs Federal Reserve: 2 prosent
  • Bank of Canada: 1,5 prosent
  • Bank of England: 0,75 prosent
  • Tsjekkias sentralbank: 1,25 prosent

Sveriges sentralbank, Riksbanken, har sagt at den vil heve renten fra dagens minus 0,5 prosent i løpet av 2018, selv om mange analytikere tror hevingen lar vente på seg. Blant annet tror DNB Markets at Riksbanken først vil heve i februar.

– Den er kanskje litt mer usikker enn hevingen vi venter fra Norges Bank, siden Riksbanken knytter sin forventning om rentene tett opp til inflasjonen. Men det er godt mulig at de setter opp renten før jul, sier Wilhelmsen.

Hvis Olsens kollegaer også jekker opp renten, vil det også bli litt mindre risiko for at den norske kronen skulle styrke seg for mye mot andre valutaer. En sterkere krone kan redusere norske bedrifters konkurranseevne.

Les mer: Nå tørker sentralbankenes stimulanse inn: – Investeringsfesten er over

USA fortsetter å heve

USAs sentralbank ser også ut til å fortsette med sine hevinger, og Den europeiske sentralbanken gir stadig klarere signaler om at den ekspansive pengepolitikken etter hvert skal reverseres, selv om hevingene ikke begynner før et stykke inn i neste år.

– Det er en normalisering underveis. Euroområdet er de som ligger lengst etter nå, fordi det ble veldig hardt rammet av ettervirkningene av finanskrisen, da det oppstod en statsgjeldskrise i kjølvannet av finanskrisen, sier Wilhelmsen.

– Der er det ikke utsikter til oppgang før i 2019. Men den europeiske sentralbanken har tenkt å avslutte programmet sitt for kvantitative lettelser. Man kan si at det også er et veldig forsiktig skritt mot normalisering av rentepolitikken, sier han.

Les mer: Nå skal «pengetrykkingen» reverseres: – Kan være en kilde til uro

Risiko ved reversert politikk

Dermed er Øystein Olsen ikke alene om å ville reversere den ultrastimulerende pengepolitikken som har vært ført blant mange sentralbanker etter finanskrisen i 2008.

Globale renter har ifølge beregninger fra sjeføkonomen i Bank of England ikke vært lavere på 5.000 år enn det de har vært i denne perioden med ultralave renter.

Når de store sentralbankene skal reversere denne stimulansen av økonomien, kan det ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen bli en kilde til uro. Han har likevel uttrykt at han er tror det er mulig å «ta bort punsjbollen» fra markedene.

Les også

Nå skal «pengetrykkingen» reverseres: – Kan være en kilde til uro

– Hvordan tror du det går med reverseringen av sentralbankpolitikken – kan det oppstå utfordringer når man skal reversere?

– Det er flere ting som er usikre. For det første er man usikker på hva som er nøytral rente eller den nye normalrenten nå. Setter man opp renten for mye risikerer man å føre en innstrammende politikk som kan føre økonomien inn i en resesjon, sier Wilhelmsen

Han peker på at USAs sentralbank noen ganger har vært for rask på avtrekkeren med å heve renten, og deretter har måttet sette den ned igjen. Men det ser ut til at USAs vekst fortsetter så langt, til tross for en rekke hevinger de siste årene.

– Det andre er at gjelden, både statsgjeld og privat gjeld, er veldig høy. Det er også en veldig stor risiko. Setter man opp renten for raskt vil man kunne skape problemer med å betjene gjeldsnivåene. Det er også en utfordring. Men det forsøker sentralbankene å løse ved å gå sakte frem, så man får tid til å tilpasse seg, sier Wilhelmsen.

Les også

Nå tørker sentralbankenes stimulanse inn: – Investeringsfesten er over

Japan henger etter

Blant dem som ikke har noen planer om å avslutte sin ultrastimulerende politikk er Japans sentralbank. Den holdt i forrige uke renten uendret, og sa at det vil ta lenger tid enn ventet å få inflasjonen opp til målet på to prosent.

– De ligger nok ganske langt etter, sier Wilhelmsen.

Japan har planer om å doble sin merverdiavgift til 10 prosent i oktober 2019. Sentralbanken vil trolig avvente effekten av dette før det kommer noen innstramminger, påpeker sjeføkonomen.

– Skal man se effekten av dette, kan man nok vente til 2020 før de setter opp renten, sier han.

Les mer: Japans sentralbank sliter med å få opp inflasjonen: – Det vil ta mer tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om