Leieprishopp på små Oslo-leiligheter: – Flere ser seg nødt til å leie

Leieprisen på ettroms leiligheter steg med 7,5 prosent i juni. Et kjøligere salgsmarked i Oslo gjør at flere avventer kjøp, mener utleiemegler.

DYRERE LEIE: Spesielt leien på de små leilighetene gikk opp i juni.
Publisert:

Utleieprisene i Oslo steg i juni, der spesielt prishoppet på ettroms leiligheter var stort, viser statistikk fra Utleiemegleren.

I tillegg til studentenes inntog i leiemarkedet på sommeren ser megleren en sammenheng med utviklingen i eiermarkedet.

– I år ser vi, i tillegg til den vanlige pågangen fra studentene i sommermånedene, også effekten av boliglånsforskriften som gjør at flere ser seg nødt til å leie. Usikkerheten i salgsmarkedet medfører også at flere er avventende med å kjøpe, sier daglig leder Vemund Holmen ved Utleiemegleren Sinsen til E24.

Finansdepartementet strammet etter nyttår inn på reglene for boliglån, spesielt i Oslo, nettopp for å dempe risikoen stigende boligpriser og gjeldsvekst utgjør for norsk økonomi.

DINE PENGER+: Slik selger du boligen når markedet surner

Forskriften krever blant annet at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, mens kjøperne av sekundærbolig i Oslo må ut med 40 prosent i egenkapital for å få lån. Ifølge analytikere og bransjefolk har det bidratt til å dempe boligmarkedet.

Les også

Boligmarkedet kjølner: Ekspertenes råd til boligkjøpere

Prishopp på ettroms

Holmen sier at små leiligheter blir raskt utleid og at interessentene ofte må dra på flere visninger.

– Generelt så er det stor respons på ettroms leiligheter som ligger sentralt og med god kollektiv transport. Leiligheter i nybygg er også populært og gir ofte uttelling med høyere leiepris, sier Holmen.

For leietagerne i hovedstaden kostet de minste leilighetene i gjennomsnittet 9.500 kroner per måned å leie i juni.

Det er 7,5 prosent mer enn måneden før og 3,3 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

– Vi har nå annonsert ettromsleiligheter med leiepriser helt opp til 11.500 kroner per måned og opplever stor respons på visningene, sier Holmen.

Daglig leder Vemund Holmen ved Utleiemegleren Sinsen

– På flere av ettroms leilighetene har vi over 50 henvendelser fra interessenter i forkant av visningen og vi forventer også at det skal dukke opp nye interessenter på visningene, sier han.

For toroms var imidlertid prisutviklingen for måneden flat, med en snittpris på 12.444 kroner i måneden. Fra samme måned i fjor var prisveksten på 4,7 prosent.

Samtidig måtte leietagerne i snitt ut med 15.467 kroner for en treroms leilighet, som er tre prosent mer enn måneden før og 4,8 prosent høyere enn i juni i fjor.

Oslo-brems i boligmarkedet

I markedet for kjøp og salg av boliger har det vært et omslag i prisene de siste månedene.

Den store boligprisoppgangen rakk som kjent å sende prisveksten siste år opp til 13 prosent på landsbasis og 24 prosent i Oslo i februar, før boligmarkedet har blitt kjøligere.

Mens Oslo var den store driveren på veien oppover, er hovedstaden nå bremseklossen i prisstatistikken.

Les også

Kraftig salgsfall for Selvaag Bolig

Det kan blant annet skyldes innstrammingen i reglene for bankenes utlån etter nyttår, samtidig som det ikke er helt unaturlig med en korreksjon når prisene har steget kraftig.

Utviklingen i mai viste en prisnedgang på 1,1 prosent på landsbasis. Oslo-prisene var ekstra svake med en nedgang på 1,4 prosent.

Blant de som har vært bekymret for sterk boligprisvekst og nordmenns galopperende gjeldsvekst er Norges Bank.

Og sentralbanken er fortsatt bekymret, selv om de siste løypemeldingene indikerer at boligmarkedet ikke er like hett.

– Usikkerheten er til stede. Men det er for tidlig å gå fra å være bekymret for at det er altfor varmt til at det er altfor kaldt, sa sentralbanksjef Øystein Olsen om boligmarkedet ved sist rentemøte i juni.

Les også

Færre visninger av boligannonser i Oslo

Les også

Så mye av boligboomen skyldes spekulanter

Les også

Slår tilbake mot sjeføkonom: Null sannsynlighet for kraftig boligprisfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om