Mæland kaller inn til brexit-møte:
– Vi arbeider med ulike scenarioer

Næringsminister Monica Mæland frykter konsekvensene av brexit på norsk næringsliv. Nå kaller hun inn til møte for å diskutere veie videre.

FRYKTER BREXIT-URO: Næringsminister Monica Mæland (H) vil kalle sammen presse og næringsliv for et informasjonsmøte i august. Her vil konsekvensene av brexit diskuteres.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

For få uker siden våknet verden opp til et sjokk. Storbritannia hadde stemt for å forlate EU. Dette har ført til at mange nå forsøker å sikre at skadene som følger av britenes valg blir så små som mulig. Næringsminister Monica Mæland er intet unntak.

Tirsdag melder departementet at det kalles inn til informasjonsmøte om brexit med norsk næringsliv 24. august.

– Storbritannia befinner seg foreløpig i en uavklart politisk situasjon, og står overfor krevende valg. Vi vurderer situasjonen fortløpende og arbeider med ulike scenarioer for oppfølging.

Storbritannia er vår klart viktigste handelspartner, som følge av en stor eksport av olje- og gass. Hvis EØS-avtalen ikke lenger regulerer norsk-britisk handel, må vi finne en samarbeidsform som ivaretar norsk næringslivs interesser på en god måte, skriver Mæland til E24.

Mulig EFTA-medlemskap

– Norske myndigheter følger situasjonen tett og har dialog med våre samarbeidspartnere i EFTA og EU, inkludert Storbritannia. Regjeringen arbeider med å vurdere hvordan Storbritannias fremtidige tilknytning til EU vil påvirke Norge, sier Mæland.

– Det er viktig for oss at det blir forhandlet frem ordninger som sikrer fortsatt velfungerende handel og samkvem med våre britiske partnere.

Ministeren understreker videre at dersom Storbritannia skulle søke medlemskap, må dette vurderes av EFTA-rådet hvor alle beslutninger må være basert på konsensus.

Det er fortsatt usikkert når forhandlinger mellom EU og Storbritannia vil finne sted. Britene har flere ganger sagt at det ikke er noen hast med å forlate EU, mens representantene i de andre medlemslandene gjerne vil ha forhandlingene unnagjort så raskt som mulig.

Mer bekymret for EU

Da brexit ble et faktum, tok E24 kontakt med flere norske eksportbedrifter, eksponert mot Storbritannia, som understreket at de ikke trodde konsekvensene av brexit ville bli særlig store for selskapene.

Vestfold-selskapet Jotron, som leverer deler til maritim industri, er mer urolig for hva som vil skje med EU i kjølvannet av «brexit» enn deres egen økonomi.

Les også

JPMorgan-sjef etter brexit: Flere tusen London-jobber kan forsvinne

– Dette er et skudd i baugen for EU, og det er klart at det er bekymring knyttet til om dette vil få konsekvenser for det indre markedet i EU og den politiske stabiliteten. Jeg er mer bekymret for dette enn konsekvensene på Storbritannia, sa daglig leder Merete Berdal i Jotron til E24.

John Fredriksens laksekjempe Marine Harvest mente også at brexit kunne bli lønnsomt for selskapet som følger av valutaendringene i kjølvannet av at Storbritannia forlater EU.

Les også

Bank of England kutter IKKE renten

Les også

32 analytikere spår pundkollaps

Les også

– Skulle nok ønske de hadde tatt opp lån i pund

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Monica Mæland
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. EU

Flere artikler

 1. – «Brexit» er 90 prosent positivt

 2. Norske eksportbedrifter om «brexit»: – Dette kan bli kritisk

 3. Senterpartiet vil ha britene inn i Efta

 4. Annonsørinnhold

 5. Mæland mener Trump-frykten er forståelig

 6. Mæland avventer britenes EU-avgjørelse