Spetalen: - Sutre-forfatter grafser til seg

Forfatter bak bok om «sutrende» norske milliardærer innrømmer at han både har sneket på trikken og drukket hjemmebrent.

KRASS: Øistein Stray Spetalen, her sammen med konen Charlotte under premierefesten for James Bond filmen "Quantum of Solace" på Colosseum kino, er ikke nådig med bokforfatter som mener norske milliardærer sutrer.

Knut Falch
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Kjendisinvestor og milliardær Øystein Stray Spetalen liker dårlig at Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson skriver bok om at han og andre norske milliardærer sutrer.

Les også: Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

I VGs omtale av boken velger Spetalen å minne om at Kristjansson har innrømmet at han har meldt seg opp til eksamen ved Universitetet i Oslo uten å ha noen planer om å ta eksamen.

Les også: Milliardærer hetses i ny bok: - Vi sutrer ikke

- Kristjansson grafser selv til seg det han kan i samfunnet og han har liten moral når det gjelder å utnytte sosiale goder, sier investoren.

Seks år

Studentavisen Universitas avdekket i mars i år at Kristjansson, som også har en fortid som leder i Rød Ungdom, i seks år har meldt seg opp som student kun for å benytte seg av studentgodene. Goder som også inkluderer studentmoderasjon på trikken.

- Jeg jobbet som sivilarbeider og leder i Rød Ungdom i to år, det tjener man svært dårlig på. For å kunne trene måtte jeg få studentpris. Nå har det bare blitt en vane og jeg gjør det fordi jeg kan, sa han til Universitas da saken ble avdekket.

- Drukket hjemmebrent

«DE SUPERRIKE»: Mimis Kristjansson gir uk bok om rike som klager

Mattis Sandblad

- Og det er ikke det eneste. Jeg har både sneket på trikken og drukket hjemmebrent. Jeg er ikke noen dydsmønster, sier Kristjansson humrende til E24.

Men Kristiansson mener saken som ligger til grunn for Spetalens utfall er langt mer alvorlig enn som så.

- Det blir litt smålig når en kar som Øystein Stray Spetalen velger å avspore debatten på en slik måte. Dette handler om at vi de siste årene har hatt en voksende gruppe milliardærer som bruker enhver anledning til å klage over forholdene i Norge, sier Kristjansson.

I boken «De superrike» hevder Kristjansson at Norges rikeste, med noen få unntak, kun er interessert i å betale så lite skatt som mulig. Et ønske han mener samfunnet umulig kan oppfylle.

- Kan bare flytte

Han mener milliardærer som klager bare kan flytte fra landet, om de ikke vil leve etter norske verdier og regler.

- Vi må sette ned en skattekommisjon som må se på denne gruppen, og vi må sørge for at de betaler tilstrekkelig skatt. Når de står med nuller i skattelistene, fungerer det ikke. Hvem gidder å betale skatt når de rike ikke gjør det? spør Kristjansson i mandagens VG.

Når det gjelder sin egen evne til å følge regler, lover Kristjansson å skjerpe seg.

- Jeg må jo det når en som Spetalen gransker meg, sier han til E24.

Les også: Petter Stordalen: - Alle må bidra

Publisert:

Flere artikler

  1. Milliardærer og kjeltringer

  2. Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

  3. - Vi sutrer ikke

  4. - Komisk milliardærkrangel

  5. - Det hadde smakt ekstra godt å slå finansfolka