BONUSTAK I OLJEFONDET: - Dette er triksing, finansminister

Frp lar seg ikke imponere av bonustaket i Oljefondet.

BONUSTAK: Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterte fredag meldingn til Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond 2010.
Publisert:

I forvaltningsmeldingen for Statens Pensjonsfond lanserte finansminister Sigbjørn Johnsen fredag at det skal avtales maksgrense for bonuser til innleide eksterne forvaltere.

Det skjer etter at skyhøye honorarer ble utbetalt til eksterne forvaltere etter børsoppgangen i 2009.

LES OGSÅ:Setter tak på Oljefondets bonuser

- Ikke beroliget
I fjor utbetalte Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, en halv milliard kroner til ett enkelt meglerhus.

- I forvaltningsmeldingen er det presentert tiltak som skal bedre på dette, tilsynelatende. Jeg er imidlertid ikke beroliget, sier finanspolitiker Jørund Rytman i Frp til E24.

Han viser til at av meldingen fremgår det at utbetalingene det enkelte år skal ha et tak, men at hypotetisk sett kan man tenke seg at utbetalinger kan komme senere.

For Rytman legger til grunn at intet er til hinder for at restbeløpet utbetales senere år enn året det er opptjent.

- Dette tar seg penere ut i den politiske hverdagen, men er i bunn og grunn litt uredelig slik finansministeren presenterer det, sier finanspolitikeren.

- Jeg håper derfor fondets regnskaper på en ryddig måte vil presentere årets kostnader til den enkelte forvalter som da ofte vil være høyere enn utbetalingene.

FrP ønsker også avtaler med nedsidebonus. Disse skal også gjelde for forvalterne som sitter i Norges Bank, mens ordningen med tak vil kun gjelde eksterne forvaltere.
- Det bør være størst mulig sammenfallende interesser mellom kapitaleier og forvaltere. Ideelt sett bør derfor et bonusprogram ha både en opp- og nedside, sier Rytman.

LES OGSÅ:

Publisert: