Norges Bank kutter renten

Norges Bank reduserer renten med 0,25 prosentpoeng.

RENTEDOMMER: Sammen med de seks andre styremedlemmene i Norges Bank er det sentralbanksjef Øystein Olsen som bestemmer det generelle rentenivået i Norge.
Publisert:

Styret i Norges Bank har torsdag besluttet å senke renten til 1,25 prosent. Det er første gang på godt over 2 år – eller 1.001 dager for å være nøyaktig – at renten endres. Siste gang renten ble endret var 14. mars 2012.

– Oljeprisen har falt kraftig og utsiktene for veksten i norsk økonomi er svekket. Derfor settes renten ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Sentralbanken anslår veksten i Fastlands-BNP neste år på 1,5 prosent, en nedjustering på 0,75 prosentpoeng.

I etterkant av rentekuttet faller kronen som en sten. En euro koster nå over 9 kroner. En dollar må betales med 7,27 kroner.

Svenskekronen nærmer seg nå 1 til 1 mot norske kroner, en halvtime etter rentekuttet må det legges 96 norske øre på bordet for en svensk krone.

Les også

Full kronesmell etter Olsens rentekutt

Utmerket

Dagens renteendring kommer overraskende. Ifølge en undersøkelse gjennomført av TDN Finans trodde 13 av 14 økonomer spurte spurt at renten holdes uendret.

Nesten alle tror likevel at styret i Norges Bank nå er blitt enige om å være tydelige på at renten kan kuttes raskere enn det har vært åpnet for til nå.

Med fasit i hånden kan det konkluderes med at ekspertene fikk rett i sine antagelser om rentebanen - Norges Bank senker den, og antar nå at det er en 50 prosent sjanse for et nytt rentekutt på neste rentemøte.

E24s Renteråd av fire fremtredende økonomer var mer delt enn TDNs eksperter, her trodde halvparten at renten vil kuttes allerede på dagens møte.

Les også

Renterådet er splittet før rentemøte

Både Due-Andresen og hennes økonom-kollega i Eika, sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen, så for seg at renten vil bli kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Når renten nå kuttes reagerer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank med glede.

– Jeg mente at de burde kutte, men jeg trodde de kom til å vente til mars. At de kutter nå er helt utmerket, sier sjeføkonomen i Swedbank til E24.

Hos DNB og Nordea er de derimot mer skeptiske til dagens rentekutt.

– Vi var åpne for at dette kunne skje, men vi syns ikke er riktig, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik har styringsrenten utviklet seg siden 2000. Torsdagens rentekutt ser du markert i rødt

Vil bli verre

Norges Bank gir i pressemeldingen uttrykk for at tilstanden i norsk økonomi vil forverre seg. Vi har ennå ikke sett effekten av det kraftige oljeprisfallet gjennom høsten.

«Her hjemme er vekstutsiktene svekket. Aktiviteten i petroleumsnæringen avtar, og det kraftige fallet i oljeprisen vil trolig forsterke denne utviklingen. Det vil gi ringvirkninger for resten av økonomien, og arbeidsledigheten kan øke noe fremover», skriver Norges Bank.

Banken peker også på at kronen har svekket seg, noe som bidrar til å øke prisstigningen fordi mye av det vi forbruker er importert. Norges Banks mandat er å holde prisstigningen rundt 2,5 prosent.

«Med en prisvekst nær 2,5 prosent tilsier hensynet til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting en lavere styringsrente», skriver Norges Bank.

FORNØYD: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er svært fornøyd med dagens rentekutt.

Ledigheten vil stige

Bakteppet for dagens rentemøte er høstens dramatiske fall i oljeprisen, som er i ferd med å forplante seg inn i norsk økonomi.

Siden sankthansaften har oljeprisen falt med 50 dollar fatet. Torsdag selges et fat nordsjøolje for knappe 65 dollar.

Klokken 12.00 har E24 nettmøte med sjeføkonom Jan Andreassen i Eika. Du kan allerede nå sende ham spørsmål om renten – og andre økonomiske undringer du har.

Oljeselskapene strammer inn livreimen, noe som forplanter seg inn hos deres underleverandører. Det slår i neste omgang inn i aktiviteten til annet lokalt næringsliv, og i neste omgang i statsinntektene, kommuneøkonomien og kanskje boligprisene.

De siste ukene har vi sett at den ene eksperten etter den andre skrur ned sine anslag for den økonomiske aktiviteten neste år. I NHO er troen på fremtiden lavere enn den var under finanskrisen, og hos SSB ser de for seg at arbeidsledigheten vil stige, boligprisene falle og at den økonomiske veksten bare blir på 1 prosent på fastlandet.

– Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikke, sa finansminister Siv Jensen i et intervju med E24 onsdag ettermiddag.

Les også:

I morgen kan 1.001 være uteRenterådet er splittet før rentemøteSiv Jensen om oljepanikken: – Vi kan ikke si at vi skal tilbake til normalen, for det skal vi ikkeSlik kan oljenedturen påvirke din økonomi

Publisert: