Kronen skyter fart

Det siste døgnet har kronen styrket seg kraftig i kurs.

DYRER: Svak krone kan komme til å skape hodebry for norske turister i lang tid fremover, men analytikerne ser for seg en svak bedring.

Lise Åserud
Publisert:,

Da oljeprisen gikk under 50 dollar onsdag formiddag steg prisen for en euro til nesten 9,30 kroner.

Men da oljeprisfallet snudde har kronen styrket seg betraktelig i forhold til euroen og i morgentimene kostet en euro i underkant av 9,09 kroner.

Etter at det klokken 10 norsk tid kom statistikk som viste en viss tilbakegang i aktiviteten i norsk industri, tiltok oppgangen for kronekursen i styrke.

I 11-tiden koster en euro i underkant av 9,03 kroner.

Følg valutautviklingen i vårt livestudio Aksjelive

Valutastrateg Magne Østnor tror imidlertid ikke denne styrkingen vil holde seg over lengre tid.

– Kronen har den siste tiden hatt en svært sideveis utvikling, og jeg tror fortsatt vi er ganske langt unna at den vil styrke seg over lengre tid, sier han.

Østnor legger til at markedet fortsatt er skeptiske til situasjonen i norsk økonomi, og at kjøperne derfor har satt en høy risikopremie på kronen. Derfor er det sannsynlig at torsdagens hopp oppover ikke vil holde seg.

TROR PÅ BEDRING: Analytiker Magne Østnor i DNB Markets

Underpriset

Onsdag falt oljeprisen nesten helt ned i 50 dollar, men styrket seg raskt noe utover ettermiddagen. Østnor tror kronen vil holde seg lav helt til markedet er sikker på at bunnen for oljeprisen er nådd.

– På lang sikt er det få som er uenige i at kronen er svært underpriset, men frem til markedet er tryggere på at oljeprisen er stabil vil nok kronen fortsette å være lavere enn hva det egentlig er grunnlag for, sier Østnor.

Han ser for seg at kronen vil nå en kronekurs på 8,80 mot euro i løpet av sommeren.

– Dette betyr ikke at kronen vil komme seg opp på gamle høyder. Kronen vil fortsette å være historisk lav en god stund, men ikke like lav som den er nå, understreker han.

Østnor legger til at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til den effekten fallet i oljeprisene faktisk har hatt på norsk økonomi.

– Vi har fortsatt ikke fått noen harde tall som kan fortelle oss akkurat hvordan det står til i norsk økonomi. Arbeidsledighetstallene har vist noe høyere arbeidsledighet enn før, men disse tallene er svært volatile og er derfor ikke noe godt grunnlag for analyse, sier han.

Dårlig industri

Torsdag viste nye tall fra Statistisk sentralbyrå torsdag at norsk industriproduksjon hadde en nedgang på 0,4 prosent. Noe som var 0,2 prosent mer enn hva analytikerne på forhånd hadde ventet.

– Fallet i industriproduksjonen ble dratt ned av de oljerelaterte komponentene, og er nok en konsekvens av avmatingen i oljesektoren, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebanken 1 i en kommentar.

Han mener likevel ikke det er noen grunn til å ta disse tallene som et dommedagstegn for norsk økonomi.

– Nå skal man ikke overvurdere dette fallet, ettersom det kommer etter en måned med sterk vekst, men det er mye som ligger til rette for at trenden i industriproduksjonen fremover nok skal butte litt nedover, skriver sjeføkonomen.

Les også:

«Sjokkdyr» dollar tross billigere eurokursSolberg står klar med økonomiske krisetiltakØkonomer advarer mot å røre handlingsregelenMener oljeprisfallet kan utløse Draghis seddelpresse