Kilder til VG: Har låst seg fullstendig mellom Frp og Venstre

Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene ført til spesielt steile fronter mellom Frp og Venstre, opplyser kilder til VG. Forhandlingene fortsetter klokken 10.30.

HARDE FRONTER: Frps finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter (t.v.) og Venstres nestleder Terje Breivik (t.h.) står steilt mot hverandre i forhandlingene. Svein Flåtten (H) i midten
  • Cato Husabø Fossen
  • Eirik Mosveen
  • Lars Joakim Skarvøy
Publisert:

STORTINGET (VG) Etter én ukes budsjettforhandlinger på Stortinget er temperaturen og tonen mellom de fire borgerlige partiene i ferd med å ta seg kraftig opp.

Steilest er frontene mellom Siv Jensens Frp og Trine Skei Grandes Venstre.

– Akkurat nå virker situasjonen ganske fastlåst. Og det er de to partiene det står på, sier en sentral kilde til VG.

Les også

Regjeringen slår tilbake i krangel om tollgrensen

Hastemøte

Mandag kveld dro det seg såpass til at Fremskrittspartiet valgte å kalle inn hele stortingsgruppen til hastemøte for å diskutere hvor smertegrensen skal gå og hvilke symbol- og hjertesaker man kan ofre.

Flere av dem som var på møtet forteller til VG at frustrasjonen over samarbeidspartner Venstre nå er stor.

– Forslagene til økte miljøavgifter er galskap. Frp ligger under 10 prosent på enkelte meningsmålinger allerede og det sier seg selv at vi av alle ting ikke kan være med på å øke bilavgiftene og drivstoffavgiftene. Da vil vi ha null troverdighet overfor egne velgere, sier en Frp-kilde.

– Uansett hva Venstre blir tilbudt nekter de å godta det før de får gjort livet til norske bilister jævligst mulig, sier en annen.

Milliardlettelser til bilistene var en av de virkelige Frp-seirene i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem 8. oktober.

Nå kjemper partiets forhandlere en knallhard kamp for å forhindre at vinnersaken skal tape til fordel for Venstres knallharde krav om økte miljøavgifter og grønne skatteskjerpelser.

Les også

Jensen klar på at skatten skal senkes

Nye forhandlinger tirsdag

Mandag var det i utgangspunktet ventet at regjeringen ville komme med sin fjerde forhandlingsskisse til KrF og Venstre.

Det skjedde ikke og dagen gikk i stedet bort i ulike interne prosesser i alle de fire partiene.

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som bekymrer seg for dårlig progresjon i forhandlingene.

– I dag skulle vi i realiteten vært ferdige, derfor hadde vi planlagt gruppemøte. Men vi registrerer at vi på langt nær er i mål, sa Hareide etter at han hadde møtt partigruppen i Stortinget mandag ettermiddag.

Ifølge det første utkastet til timeplan for budsjettprosessen i Stortinget skulle forhandlingene vært avsluttet mandag.

Nå spår i stedet representanter for regjeringspartiene at det vil gå både tirsdag og onsdag før man nærmer seg en løsning.

På et tidspunkt er det ventet at forhandlingene vil bli flyttet opp et nivå fra de finanspolitiske talspersonene til de parlamentariske lederne i håp om at det vil gi fortgang i prosessen.

Etter det VG får opplyst natt til tirsdag ser man for seg en ny forhandlingsrunde med de finanspolitiske talspersonene i partiene i løpet av tirsdagen.

Les også

Slik kan Siv hente inn nesten én milliard til skattekutt

Har flyttet over fem milliarder

Til nå i forhandlingene har regjeringspartiene Høyre og Frp lagt i alt tre skisser til løsning på bordet til KrF og Venstre.

I det foreløpig siste utkastet fra søndag er over fem milliarder kroner flyttet på og omprioritert sammenlignet med regjeringens budsjettforslag.

Men det er ikke i nærheten av å tilfredsstille samarbeidspartienes krav.

– Det har vært oppsiktsvekkende lite progresjon gjennom uken som er gått og svært små justeringer i de tre skissene fra regjeringen, sier en sentral skikkelse i et av sentrumspartiene.

Les også

Sandberg: – Lysår mellom Frp og Venstre

De tre vanskelige sakene

Ifølge VGs kilder har regjeringspartiene for lengst gitt seg på de aller fleste av de «såkalte» omkampene fra fjorårets budsjett.

Likevel gjenstår det mye før et endelig borgerlig budsjett kan presenteres. I hvert fall om KrF og Venstre skal kunne stille seg bak og slik sikre det nødvendige flertallet i Stortinget.

Flere av dem som sitter tett på forhandlingene peker på avstanden mellom Frp og Venstre i klimapolitikken, og dermed avgiftspolitikken, som noe av det aller vanskeligste.

– Der er kanskje der dette står og faller. Enten regjeringen – i denne saken snakker vi da i praksis om Frp – eller Venstre er nødt til å tape.

Også den sosiale profilen på regjeringens budsjettforslag, og da særlig kuttene i barnetillegget til de uføre er en svært krevende sak.

Det samme er formuesskatten der det er stor avstand mellom regjeringens forslag til innretning og KrF og Venstres alternativer.

Les også:

Venstre med sosial satsing i alternativt budsjett– Ingen spor av Venstre i statsbudsjettetFrp demper forventningene før statsbudsjettet: - Ikke alt man har lyst på, som man får tilVenstre og KrF vil stramme inn handlingsregelenFylkesledere negative til KrF i regjeringen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. DN: Går mot brudd i budsjettforhandlingene

  2. Budsjettforhandlinger fortsetter i helgen

  3. Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighet

  4. Klare KrF-forventninger til budsjettmøte søndag

  5. Grønn strid forsinker budsjettforhandlingene