Øyboere sier nei til Fredriksen

Marine Harvest fikk nei fra de 15 beboerne på den lille skotske øya Canna ved ønsket om å bygge lakseoppdrettsanlegg.

Gorm Kallestad, Heiko Junge
Publisert:,

Den lille øyen Canna ligger vest i Skotland og huser 21 personer, ifølge Finansavisen.

Verdens største lakseoppdretter, Marine Harvest

OSE

MHG

, med John Fredriksen i front, ønsket å bygge et nytt oppdrettsanlegg for laks utenfor øya. Forslaget ble midlertidig nedstemt av 8 mot 7 stemmer, skriver avisen.

Prioriterer miljøet

Marine Harvest ønsket å ansette seks heltid og to deltidsansatte.

- Med en så knapp margin er det klart at øya var splittet. Majoriteten forsto at prosjektet godt kunne føre med seg en viss økonomisk velstand og bærekraftighet, men fant det vanskelig å forene dette med de miljømessige konsekvensene, sier talsmann for Canna Community Association, Geofff Soe-Paing, til The Herald.

National Trust for Scotland er stiftelsen som eier Canna. NTS har lenge jobbet for å skape flere jobber og lokke nye beboere til øya, men bestemte seg for å la innbyggerne bestemme saken. Avisen The Herald melder om at det var bekymring for de visuelle konsekvensene av merdene. De ville ikke være synlige fra land, men fra båt når man ankom øya. Beboerne var også bekymret for at så mye som seks nye familier kunne bosette seg på øya.

Respekterer avgjørelsen

Jørgen Christiansen, informasjonssjef i Marine Harvest har ikke vært borti noe liknende, men forteller at selskapet respekterer beboernes avgjørelse.

Marine Harvest har derimot fått ja fra samtlige beboere på en naboøy, Muck, ikke langt unna Canna. Selskapet skal her sette opp samme antall arbeidsplasser. Marine Harvest regner med å kunne hente ut 37.000 tonn laks i Skotland i 2011. På lengre sikt ønsker selskapet å utvide dette antallet ytterligere med 20.000 tonn, ifølge Finansavisen.

Flere saker på E24