Handelsbanken om Hellas: «De kan ikke holde det gående på denne måten i mange uker til»

Handelsbanken Capital Markets tviler på Hellas-løsning denne uken.

LITE Å GÅ PÅ: Statsminister Alexis Tsipras (t.h.) og finansminister Yianis Varoufakis må konstatere at faren for en gresk statskonkurs øker dramatisk.

Louisa Gouliamaki
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

«– Hvordan gikk du konkurs? spurte Bill. – På to måter, sa Mike. – Gradvis, og så plutselig».

Analytiker Andreas Koutras i In Touch Capital Markets i London siterer fra Ernest Hemingways første roman «Og solen går sin gang» når han overfor Bloomberg beskriver den økonomiske situasjonen i Hellas.

Koutras nevner konkurs selv om han frem til nå har ment at det er litt for mange som har ropt ulv når de har kommentert utsiktene for det gjeldsrammede landet.

Men nå begynner det for alvor å bli kritisk for Hellas.

Les også

Hellas sa de ikke kunne betale IMF-regning

Brukte reservekonto

I forrige uke måtte Hellas bruke av sin reservekonto i IMF for å betale det siste forfallet til nettopp IMF. Det å bruke av denne reservekontoen er noe som ytterst sjeldent forekommer og fungerer som en slags siste mulighet for medlemslandene til å få betalt sine regninger.

Samtidig er det nødlåneordningen som i realiteten har hindret full gresk kollaps i ferd med å tømmes.

Greske banker låner nemlig penger fra Den europeiske sentralbanken (ESB) gjennom låneordningen «Emergency Liquidity Assistance» (ELA).

Bankene har så langt lånt om lag 80 milliarder euro fra ESB i slike ELA-lån. Disse pengene er delvis gått til å dekke opp fra at greske banker opplever at kundene flytter sine innskudd ut fra landet og til å forhindre en gresk statskonkurs gjennom å fornye kortsiktige statslån.

Greske bankers adgang til å bruke ELA-ordningen er svært omstridt. Tyskerne mener det i realiteten er en sentralbankfinansiering av Hellas, noe som ikke er lov i Hellas.

Les også

Hellas tilbake i resesjon

Nær grensen

Bloomberg skriver at denne låneordningen uansett er i ferd med å bli oppbrukt. For greske banker må stille sikkerhet for lånene og har ikke sikkerhet nok til å låne mer enn rundt 95 milliarder euro.

Det vil de ha gjort innen slutten av juni, skriver Bloomberg.

Nå sier den greske regjeringen at den tar sikte på å få til en avtale med landets kreditorer innen utgangen av denne uken som kan bli nok en uke med nye «avgjørende krisemøter» om den greske økonomien.

Allerede onsdag skal styret i ESB ta stilling til om greske banker skal få fornyet og forhøyet adgang til ELA-lån.

Torsdag får den greske statsministeren Alexis Tsipras en ny anledning til å diskutere Hellas' sak med sine kolleger når EU starter sitt toppmøte i Riga.

Les også

Hellas betalte avdrag med lånte penger

Nytt forfall i juni

Og Tsipras trenger en avtale snart fordi det allerede 5. juni kommer et nytt forfall på den greske statens gjeld til IMF.

«De kan ikke holde det gående på dette måten i mange uker til,» skriver Handelsbanken Capital Markets om situasjonen i Hellas.

Men de tror ikke Tsipras klarer å få en avtale på plass innen utgangen av denne uken heller.

«Enden på dette er ikke lett å forutsi fordi det står så mye på spill for begge parter. Det hele blir neppe avgjort denne uken, og da er det ikke lenge før de greske myndighetene må tenke på midlertidige løsninger,» skriver de i sin morgenrapport.

Betale med gjeldsbrev?

En nærliggende midlertidig løsning er, ifølge Handelsbanken Capital Markets, at den greske staten gjennomfører innenlandske betalinger med gjeldsbrev, i stedet for med euro. I tillegg kan det bli aktuelt å regulere kapitalbevegelser inn og ut av landet.

Når en stat betaler med gjeldsbrev i stedet for penger kan gjeldsbrevene i realiteten bli landets nye valuta.

«I så fall vil Hellas de facto har forlatt eurosamarbeidet. Dette er ingen varig løsning. En varig løsning kan bli en gjeninntreden i samarbeidet, eller en reell uttreden. Det skal bli spennende å se hvem av partene det blir som blunker først,» skriver Handelsbanken.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Derfor kan ikke eurolandene la Hellas gå konkurs

  2. En «dummies» guide til Grexit

  3. Hellas' arbeidsminister om pensjonskrav: – Selvmord på et helt folk

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB opprettholder krisestøtten til greske banker

  6. Hellas håper denne trioen skal løse gjeldsfloken