Kina til kamp mot amerikanske subsidier

Handelskrigen innen fornybar energi mellom eskalerer.

FORNYBAR-KRANGEL: Den kinesiske presidenten Hu Jintao og USA president Barack Obama møttes på tomannshånd under APEC-toppmøtet på Hawai tidligere i november, men lyktes ikke i løse de økende handelsspenningene mellom de to landene.

JIM WATSON
  • Øistein Svelle
Publisert:

Handelsforholdet mellom USA og Kina blir stadig mer anstrengt, og blant stridstemaene er subsidiering av fornybar energi.

De to landene, som til sammen står for nesten 40 prosent av verdens energiforbruk, barker blant annet sammen i kampen om andelene av verdensmarkedet for fornybar energi.

Begge landene anklager hverandre for å subsidiere satsningen på fornybar energi på ulovlige måter.

Etter at USA i fjor startet en etterforskning av hvorvidt Kinas vindkraftsubsidier var brudd på regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har handelskrigen eskalert, og fredag annonserte det kinesiske Handelsdepartementet at de igangsetter en etterforskning av de amerikanske subsidiene av fornybar energi.

Ifølge Financial Times skal kineserne ha truet med å ta saken til WTO, avhengig av hva etterforskningen konkluderer med.

Truer med toll

Enighet om at handelen med miljøvennlig teknologi bør trappes opp i årene fremover på toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) tidligere i november har ikke vært nok til å dempe tonen mellom de to energigigantene.

I begynnelsen av november truet USA med å innføre straffetoller mellom 50 og 250 prosent på kinesisk solkraftutstyr om det viser seg at kineserne driver med eksportsubsidier.

Selv om ikke denne trusselen nevnes av det kinesiske Handelsdepartementet er det liten tvil om at begge landene ser truslene og etterforskningene som en del av den samme eskalerende konflikten.

LES OGSÅ: Apec-landene kutter toll på miljøvennlige varer

Selv om Kina selger stadig mer solteknologi til USA er fremdeles amerikanerne netto eksportører av solcellepaneler.

Kina, som er verdens største investor i dette markedet, truer på sin side med å innføre toll på amerikanske solceller og råvarer om de konkluderer med at USA driver med ulovlige subsidier.

Tollmurer rundt det kinesiske markedet vil derfor være et hardt slag for amerikanske produsenter av solcellepaneler, som i økende grad baserer seg på eksport til kineserne.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina slår tilbake med hevntoll: – USA har innledet den største handelskrigen i økonomisk historie

  2. USA: Ny tolltrussel mot Kina er ingen bløff

  3. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter straffetoll kan ramme Rec

  6. – Intet kompromiss i sikte