Tyskland utelukker USA-hjelp til eurosonen

EU ber om hjelp til å få lån fra Det internasjonale pengefondet, men Tysklands finansminister mener det kan glemme USA.

UTELUKKER USA-HJELP: Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror aldri Kongressen i USA vil si ga til å gi EU-lån via Det internasjonale pengefondet.

Sebastian Kahnert
Publisert:

Eurolederne er enige om å spytte 150 milliarder euro i bilaterale lån til Det internasjonale pengefondet (IMF) for å øke pengefondets kapasitet. På den måten skal det stå bedre rustet til å hjelpe de kriserammede landene i eurosonen.

Finansministrene i eurosonen skal mandag ettermiddag holde telefonkonferanse der de individuelle bidragene til IMF skal diskuteres.

LES OGSÅ: EU krever britisk pengebidrag

Utelukker bidrag

Eurolederne har bedt EU-landene utenfor fellesvalutaen, samt land utenfor Unionen om også å bidra med økte midler til IMF. EUs plan er å styrke IMF med 200 milliarder euro.

Men mandag utelukket Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at USA kommer til unnsetning.

– Washington kan ikke gi bilaterale lån til IMF uten Kongressens godkjennelse. Og det er ingen sjanse for at det kommer til å skje, sier Schäuble til tysk radio, ifølge Reuters.

Britiske milliarder?

Ifølge avisa The Daily Telegraph vil EU be Storbritannia om å bidra med 30,9 milliarder euro til det nye fondet.

LES OGSÅ: Eurosonens finansministre i nye krisesamtaler

Kravet vil ifølge avisa komme til tross for at Storbritannias statsminister David Cameron gjentatte ganger har sagt at det ikke er aktuelt å bidra.

Klimaet mellom Cameron og hans EU-kollegaer har vært anstrengt etter at statsministeren på EU-toppmøtet tidligere i måneden la ned veto mot å ta regler om styrket budsjettdisiplin inn i Lisboatraktaten.

LES OGSÅ: - Storbritannia blir stående helt alene