Støre frykter Thatcher-helse med blåblå regjering

Det er all grunn til å frykte for helse- og omsorgssektoren med Frp i regjering, mener helseminister Jonas Gahr Støre. – Siv Jensen har Margaret Thatcher som forbilde, sier han.

FRYKTER BLÅBLÅ REGJERING: Høyre og Fremskrittspartiet har en finansieringspolitikk for det private helsevesenet som setter profitt for private eiere foran hva som er best for pasientene, sa helseminister Jonas Gahr Støre i talen sin til Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus fredag.
Publisert: Publisert:

– Margaret Thatcher mente enhver mangel i helsevesenet i Storbritannia var et argument for privatisering. De samme argumentene kjenner vi igjen fra høyresiden her i landet, sier helseminister Jonas Gahr Støre etter sitt innlegg i debatten på landsmøtet til Arbeiderpartiet fredag.

Høyre og Fremskrittspartiet har en finansieringspolitikk for det private helsevesenet, som setter profitt for private eiere foran hva som er best for pasientene, ifølge helse- og omsorgsministeren. Hans løsning er diametralt motsatt. Ap vil bruke mer penger på de offentlige sykehusene for å rette opp og utbedre feil og mangler – og ikke «gi pengene til en privat klinikk som til og med skal hente ut profitt».

Voodoo-økonomi

– Vi vet ikke mye om politikken i krysningen mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det gir grunn til uro, men det som gir enda større grunn til uro, er det vi allerede vet. For på helse og omsorg er de helt tydelige, de vil ha markedstenkning på alle nivåer, sa han.

Store kutt i statens pengebruk, til fordel for private løsninger i tidligere offentlig tjenesteyting, var politiske varemerker for president Ronald Reagan og statsminister Margaret Thatcher. Thatcher proklamerte at «det finnes ikke noe samfunn, bare individer og familier», mens Reagan er kjent for sin uttalelse om at «det offentlige er ikke løsningen, det offentlige er problemet».

Resultatet var omfattende privatisering, kombinert med sterke insentiver til privat sektor og næringslivet. Sakte, men sikkert skulle pengene renne nedover – fra bedriftseierne og direktørene til arbeidstakerne og familiene, som på nytt kunne sette dem i sirkulasjon og bidra til ytterligere verdiskapning. «Trickle down»-teorien er imidlertid blitt kritisert fordi analyser har vist at verdiskapningen først og fremst ble værende ut på toppen.

Vil rangere sykehus

– Markedstenkningen blir dyrere for samfunnet fordi sykehusene skal betale deler av de privates profitt, sa Støre i talen.

Han reagerer dessuten sterkt på at Høyre-leder Erna Solberg denne uka var i England for å studere britenes rangeringssystem for offentlige og private sykehus. Resultatene blir tilkjennegitt på nettet i form av gule og røde stjerner, basert på dødsrater og anbefalinger, ifølge Klassekampen.

– De vil drive sykehus som man driver basar. Det ville vært greit nok om helse var en vare som alle andre. Men slik er det ikke, sier Støre til avisen.

Han frykter en slik offentlig rangering bare vil føre til at sykehusene blankpusser fasaden for å tiltrekke seg pasienter. Høyre poengterer imidlertid at partiet ikke har planer om å kopiere det engelske systemet fullt ut.

– Det Støre foraktfullt kaller markedstenkning, ser vi i Høyre som pasientenes rett til å velge hvor hun eller han skal behandles, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie til avisen.

Publisert:
Gå til e24.no