TV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styret

Skal ha utøvd sterkt press mot valgkomiteen, ifølge TV 2. - Beskyldninger fra anonyme kilder tar jeg med stor ro, sier Giske til E24.

KOMMER GODT OVERENS: LO-leder Roar Flåthen fikk hjelp av Trond Giske til å få en usedvanlig godt betalt varastilling i Kongsberg-styret.
Publisert:

I en innstilling fra valgkomiteen i Kongsberg Gruppen fra april 2012 fremgår det at det ble opprettet en spesialplass i styret for LO-leder Roar Flåthen.

TV 2 skriver at de vet at Giskes departement utøvde sterkt press mot valgkomiteen for å få inn Flåthen i styret.

Selv om det ikke var ledige plasser i styret i det børsnoterte selskapet, presset Giskes departement på for å få opprettet en egen varastilling for LO-lederen, ifølge TV 2.

Staten eier såvidt over 50 prosent av aksjene i selskapet, og er med det største eier.

- Soleklar rett og plikt

E24 spør Giske om han har utøvd sterkt press for å ordne en styreplass til Flåthen. Giske sender da spørsmålet tilbake.

- Hvem er det som sier det?

- TV 2 skriver at de vet at du har utøvd sterkt press i denne saken.

- Disse anonyme kildene og beskyldninger derfra tar jeg med stor ro. Vi har som største eier en soleklar rett og plikt til å mene noe om hvem som skal sitte i styret.

- Men avkrefter du at du har utøvd sterkt press overfor valgkomiteen i denne saken?

- Press kan variere fra sak til sak. Det er alltid forskjell på hvor intens diskusjonene i valgkomiteene for de forskjellige selskapene er, sier Giske.

Vanskelig situasjon for valgkomiteen

Leder av valgkomiteen, Sverre Valvik, bekrefter overfor TV-kanalen at departementet sendte et forslag til komiteen om at Roar Flåthen skulle velges som nytt styremedlem.

Dette skjedde i 2012, til tross for at ingen styremedlemmer var på valg på det tidspunktet. Dermed kom Valvik i en vanskelig situasjon.

- Vi fant ut at tidspunktet var vanskelig for å få inn et nytt styremedlem. I 2012 var ingen styremedlemmer på valg og derfor var det litt vanskelig å ta hensyn til dette ønsket. Vi drøftet saken i valgkomiteen og kom etterhvert frem til et kompromiss, sier Valvik til TV 2.

Kompromisset var å opprette et helt nytt verv, en ekstra varamedlem-stilling, til LO-lederen.

Spesiallønn for Flåthen

LO-lederen fikk dermed en plass som fast møtende varamedlem med møte- og talerett, men uten stemmerett. Denne stillingen var øremerket Flåthen.

Spesialordningen stopper ikke med opprettelse av et helt nytt verv. Fagforeningslederen fikk i tillegg en lønn skyhøyt over honoraret et vanlig varamedlem får.

Et vanlig varamedlem får 9.800 kroner per møte, mens Flåthen får ordinært styrehonorar. Dette er 195.000 kroner i året.

Det oppgis ikke noen grunn fra valgkomiteen på hvorfor LO-lederen, som varamedlem, ikke skal lønnes som andre varamedlemmer men skal få lønn som et ordinært styremedlem.

Giske forsvarer oppnevnelsen

Giske selv forsvarer spesiallønnen til Flåthen.

– Ja, det er jo utifra en helhetsvurdering for selskapet. Det vel helt rimelig at folk som møter på alle styremøtene får det samme honoraret som andre. Det er vel ikke urimelig, sier Giske til TV 2.

Giske forklarer samtidig at han mener Flåthen har mye å tilføre styret, og peker på valgkomiteen.

– Det er jo sånn at vi trenger styre med stor bredde, og det å ha stor samfunnsmessig og industriell erfaring som Roar Flåthen har, det synes jeg valgkomiteen i sin begrunnelse har understreket på en god måte. Han vil være nyttig for styret nå, som da han satt i styret tidligere, sier Giske.

Flere Giske-venner

Denne saken er den siste i en rekke hvor Giske har blitt beskyldt for å presse venner og Arbeiderparti-kamerater inn i høye stillinger i heleide eller delvis statseide selskaper.

Mandag meldte TV 2 at de er kjent med at Giske skal ha utøvd sterkt press for å få sin gode venn Tore O. Sandvik inn i Telenor-styret. Det maktet han til slutt ikke, da Sandvik ble regnet for ikke tilstrekkelig kompetent til en styrejobb i telegiganten.

Likevel greide han å skaffe Sandvik en plass i Telenors bedriftsforsamling, og fikk i stedet Arbeiderparti-veteranen Hallvard Bakke innsatt i styret.

Tidligere i oktober måtte en annen Giske-venn, Rune Olsø, trekke seg som sjef i det statlige eiendomselskapet Entra, etter det som mange betegnet som et «styrekupp» da Olsø ble ansatt bare få uker tidligere.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no