Verden venter på en coronavaksine. Kan den bli laget i Norge?

Gisle Oddstad, VG

Norge bør satse på vaksineproduksjon

Det er gode grunner for å etablere en moderne vaksineproduksjon i Norge.

 • Karita Bekkemellom, Anne Kjersti Fahlvik, Hans-Christian Gabrielsen, Stein Lier Hansen
  Karita Bekkemellom, Anne Kjersti Fahlvik, Hans-Christian Gabrielsen, Stein Lier Hansen
  Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, områdedirektør i Forskningsrådet, leder i LO, administrerende direktør Norsk Industri
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Skal verdenssamfunnet lykkes med å få kontroll over cooronaviruset, må det produseres milliarder av nye vaksinedoser raskt. Samtidig skal verden fremdeles forsynes med vaksiner som allerede produseres fra før. Hvilken rolle kan Norge ta?

Norge er kjent for en bærekraftig tilnærming, vi har et høyt kunnskapsnivå om livsvitenskap og industrielle prosesser, en konkurransedyktig legemiddelindustri som besitter viktig kompetanse, og vi har kunnskapsmiljøer innen vaksinefeltet ved landets forskningsinstitusjoner.

Mulighetene for utvikling og produksjon av vaksiner i Norge bør derfor utredes. Ikke bare til mennesker, men også vaksiner til dyr og fisk. Norge har kunnskap, kompetanse og kapital. Det gir oss muligheten til å hevde oss i den globale konkurransen.

Lest denne? Jakten på vaksinen: Disse selskapene kjemper om corona-jackpoten (+)

Det er flere avanserte industrielle miljøer som vil kunne ta del i en utvikling av en slik næring i Norge. Et offentlig-privat partnerskap hvor staten kan tilby langsiktige kontrakter, vil bidra til å sikre vaksineutvikling og -produksjon og skape arbeidsplasser i Norge.

Vi har allerede en enorm produksjon av – og kunnskap om – fiskevaksiner, og produserer årlig flere milliarder doser basert på verdensledende teknologi. På Torshov ligger hovedkontoret til den internasjonale vaksinekoalisjonen, CEPI, som har som oppgave å jobbe for utvikling av vaksiner mot nye smittsomme sykdommer som kan bli epidemier og sikre tilgang til disse vaksinene. På Hamar har vi et verdensledende miljø innen genteknologi knyttet til landbruket.

Sammen med kunnskapsmiljøene i havbruksnæringen og innen kreftmedisin gjennom Oslo Cancer Cluster, kan dette gi grunnlag for et sterkt norsk kunnskaps-, teknologi og produksjonsmiljø for vaksiner.

PÅ TORSHOV: Den internasjonale vaksinekoalisjonen CEPI har kontorer i Oslo.

STIAN LYSBERG SOLUM, NTB Scanpix

Vi bør bygge på samspill mellom alle kunnskapsmiljøene og etablere verdensledende forskning, produkt- og teknologiutvikling og storskala produksjon av vaksiner verden trenger.

Med en relativt liten befolkning og forholdsvis mye helseinformasjon, er Norge velegnet til effektiv testing av medisiner og vaksiner. Befolkningsstørrelsen betyr også at vi som nasjon trenger en relativt liten del av produksjonen til å vaksinere egen befolkning.

Les også: Nå skal hun lage vaksine til lusespiseren (+)

Andre land, som velger å kjøpe vaksiner og medisiner i beredskapssammenheng, kan derfor være trygge på at de vil kunne få avtalte leveranser også i krisetider som en pandemi. Fokus på leveringssikkerhet ved avtaler om levering av vaksiner og medisiner vil sannsynligvis øke etter den pandemien vi nå gjennomgår.

Om produksjon av vaksiner kun er mulig i land med stor befolkning, må det forventes at det i globale krisetider kan ta tid før andre land får tilgang til den vaksinen landet produserer, selv om en har inngått avtaler om levering. Det vil selvsagt være krevende for politikere å sende vaksine ut av eget land dersom egen befolkning ikke er vaksinert. Det er neppe en god søknad på gjenvalg.

Les! Her er E24s corona-saker

Vi må forvente at verdens befolkning vil trenge mange nye vaksiner i fremtiden. Norge har lenge vært en stor aktør innen FNs barnevaksineprogrammer, et arbeid vi kan bidra til å forsterke og utvikle betydelig med en verdensledende klynge for utvikling og produksjon av vaksiner. Vaksiner står sentralt som forebyggende sykdomstiltak.

I tillegg til å redusere kostnader i helse- og omsorgssektoren ved å begrense behovet for sykehusinnleggelse, kostbar kirurgi eller langtidspleie, er vaksinasjon mot bakteriesykdommer en nøkkelfaktor for å motarbeide antibiotikaresistens – en av vår tids største utfordringer.

Produksjon av vaksiner krever også pakking og distribusjon. Det krever velutbygde klimavennlige industrielle løsninger, og der er Norge i verdenstoppen. Vi produserer allerede milliarder av vaksinedoser til havbruk på den mest bærekraftige måten i verden.

Norsk vaksineproduksjon vil kunne bidra til en vinn-vinn-situasjon for landet. Vi kan sikre egen beredskap og forsyningssituasjon og eksportere produktene til andre land. Dette vil kunne sikre lønnsom drift og trygge arbeidsplasser. Det vil også styrke norsk deltagelse i den internasjonale dugnaden for å hjelpe der nøden er størst.

Det handler om kunnskap, beredskap, verdiskaping og arbeidsplasser som burde appellere til både politikere, investorer og næringslivsaktører. Og det handler om en tryggere og mer bærekraftig verden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norge
 3. Antibiotikaresistens
 4. Genteknologi
 5. Beredskap
 6. Koronaviruset

Flere artikler

 1. Sp lover norsk vaksineproduksjon

 2. EU-avtale om 300 millioner ekstra doser av Pfizer/Biontech-vaksine

 3. Sammen kan vi skrive historie

 4. Annonsørinnhold

 5. Statsbudsjettet: Seks milliarder til coronakamp

 6. Pfizer-vaksinen har fått grønt lys i USA