SHIPPING I KRISE: DnB Nor arrangerte lån på 10 mrd. til kriserederi

DnB Nor har arrangert store lån til rederier som må kansellere ordrer for å overleve.

TØFFE TIDER: Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor har sitt å stri med.
Publisert:

DnB Nor

OSE

DNBNOR

har arrangert et lån på 1,4 milliarder dollar (tilsvarende 9,7 milliarder kroner) til rederiet Genco 20. juli 2007. Det skriver Genco i sin tredjekvartalsrapport.

DnB Nor er kritisert for å ha store utestående lån til enkeltforetak. Det kan være risikabelt i en periode med nedgangstider og flere konkurser. En belånt kunde fikk skylden for Carnegie-kollapsen nylig:

Risikofylt portefølje

Også ratingbyråret Moody's reagerer på DnB Nors høye andel av lån til shipping, eiendom og enkeltselskaper, og nedjusterer derfor DnB Nors utsikter fra stabil til negativ:

Dagens Næringsliv skriver mandag at rederiene Genco og Seaspan er blant selskapenes som nevnes som risikofyllte i DnB Nors shippingportefølje.

Genco bekrefter selv i sin regnskapsrapport for 3. kvartal at de har et lån på 1,4 milliarder dollar som er tilrettelagt av DnB Nor. Dette er riktignok et type lån som DnB Nor i stor grad kan ha solgt videre til flere långivere.

Det gresk-amerikanske bulkrederiet tok lånet i 2007 for å refinansiere gjelden fra 2005 og kjøpe ni capesize skip. Da var bulk-markedet på topp.

Kansellering

Selskapet annonserte 11. november i år at de kansellerer en bestilling av seks skip.

- Vi har valgt å kansellere bestillingen av seks skip for å forbedre vår likviditet i tøffe markedsforhold, skriver selskapet i en pressemelding.

Genco har fortsatt 4 capesize nybygg skip som skal leveres i 2009, og vil bruke lånefasiliteter og selskapets likviditet til å dekke kostnadene.

370 millioner ut

Rederiet hadde et resultat etter skatt på 63 millioner dollar (ca. 441 millioner kroner) i tredjekvartal 2008.

Avgiften for å kansellere bestillingen av de seks skipene er på 53 millioner dollar (ca. 371 millioner kroner). Dette vil trekkes fra fjerdekvartalsresultatet.

Rederiet har fått hard medfart på børsen de siste månedene. Genco-kursen er nå i 13 dollar, og har falt 85 prosent siden DnB Nor ga lånet. Genco har nå en markedsverdi på 410 millioner dollar (ca. 2,8 milliarder). Til sammenligning er lånet DnB Nor arrangerte ca. 10 milliarder kroner.

Hard medfart

Seaspan Corporation er at annet selskap DnB Nor er høyt eksponert mot, melder Dagens Næringsliv i en artikkel mandag.

Seaspan opplyser ikke i sine rapporter hvor mye av selskapets lån som er gitt av DnB Nor, men Seaspans totale gjeld var på 1,5 milliarder dollar (ca. 10,5 milliarder kroner) ved utgangen av tredjekvartal 30. september 2008.

Også Seaspan-kursen har fått hard medfart de siste månedene. Kursen har falt 74 prosent siden toppen i februar iår og selskapets markedsverdi er mandag på 548 millioner dollar (3,8 milliarder kroner). Til sammenligning er selskapets gjeld på 10,5 milliarder kroner.

113 milliarder til shipping

DnB Nor har totalt 113 milliarder kroner utlånt til shipping, et tall som har steget voldsomt de siste årene.

Så sent som i 2005 hadde DnB Nor kun 33 milliarder utlånt til shipping, men bare de siste 12 månedene har selskapet gitt lån for 34 milliarder til rederier, ifølge Dagens Næringsliv.

DnB Nor var ikke tilgjengelig mandag for en kommentar. Lederen for bankens shippingavdeling, Harald Serck-Hanssen, sier til Dagens Næringsliv mandag at ha ikke vil kommentere enkeltengasjementer.

Les også:

Flere økonominyheter på E24 Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om