Brustad: - Vi gir ikke etter

Næringsminister Silvia Brustad sier at den uahvengige gjennomgangen av Aker-saken har overbevist staten.

BRUSTADS RETRETT: Det var ikke gøy å være Sylvia Brustad mandag.
Publisert:

På en pressekonferanse mandag sier næringsministeren at hun ikke har gitt etter for press fra Aker-systemet og Kjell Inge Røkke.

- Vi gir ikke etter. Den uavhengige gjennomgangen har konkludert med at dette er rimelig. Derfor vil vi også stemme for disse transaksjonene, sier Brustad.

Trosser alternativ rapport

Det gjør næringsministeren selv om Paretos rapport om transaksjonene viser et avvik på rundt en halv milliard kroner når det gjelder verdisettingen av selskapene.

- Jeg har hørt på alle gjennomgangene, men har kommet til en konklusjon etter en samlet vurdering, og vil stemme for det, sier Brustad.

Skal ringe Røkke

Brustad måtte svare på mange spørsmål knyttet til konflikten mellom henne og Røkke, men avviser hele spørsmålsstillingen.

- Jeg har ikke uttalt meg om Røkke personlig. Jeg har ikke sagt at jeg var uenig i transaksjonen, og hadde ikke noe grunnlag for å si om prisen var feil eller ei. Det som var viktig for meg var å få alle fakta på bordet og få gjennomført en ordentlig prosess, sier Brustad.

- Jeg kommer til å snakke med Røkke, men hva jeg skal si, sier jeg til ham, sier Brustad.

Ny avtale

Aker Solutions offentliggjorde mandag resultatet av arbeidet meglerhuset UBS har utført.

Den viser at prissettingen var rimelig og gir Røkke medhold.

På bakgrunn av den har regjeringen og Aker inngått en avtale om at transaksjonen skal opp i generalforsamling, slik Brustad har ønsket.

Men samtidig varsler hun at staten vil stemme for transaksjonene. Det betyr at transaksjonene ikke vil bli omgjort, og at de inngåtte vilkårene ikke vil bli forandret.

Reforhandler avtalen

Nå skal partene reforhandle aksjonæravtalen som ligger i bunnen for samarbeidet.

Det var en avtale som Brustads forgjenger Dag Terje Andersen var ansvarlig for. Men Brustad vil ikke fordele skylden for at den nå har vist seg å ha flere mangler.

- Det er behov for noen endringer i aksjonæravtalen, særlig knyttet til spørsmål om datterselskapene. Vi er enige om å legge denne saken bak oss og forsøke å skape ro, sier Brustad.

Tar ikke selvkritikk

Hun vil ikke ta direkte selvkritikk for sin egen behandling av saken.

- Alle tror jeg har noe å lære av denne saken. Det som har vært mitt anliggende er å få til en ordentlig prosess rundt transaksjonene.

20. mai skal saken opp til høring i Stortinget.

Les også: Dette er Aker-saken

Publisert: